|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агент на ДС, бивш кмет на Царево, се уреди с нов пост при кабинета Орешарски ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Други
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 07 Август 2013 08:51

alt

Бившият кмет на Царево Петко Арнаудов (БСП), който е агент на ДС и заема едно от първите места в черния списък на екозащитниците с имената на лица и фирми, унищожаващи българската природа, е назначен за директор на държавното горско стопанство в Царево, съобщи „Медиапул”, позовавайки се на Министерството на земеделието.

Това е станало без конкурс, със заповед на директора на Югоизточното държавно горско стопанство Пейчо Върбанов.

„Приех, защото имам необходимия опит. Имах и други предложения за по-високо отговорни длъжности, но те бяха в Бургас, а мен не ми се ходеше там”, коментира назначението си самият Петко Арнаудов пред dnevnik.bg. От обясненията му става ясно, че той е назначен без конкурс, защото има "необходимата професионална квалификация". По професия е лесовъд и преди да стане кмет е работил 15 години в системата на горите.

Петко Арнаудов (1950) е разкрит като агент „ИВАНОВ” на Управление гранични войски – ДС от 1976 г. Свален е от оперативния отчет през 1979 г. Досието му е унищожено през 1990 г. Той е един от 15-те сътрудници на комунистическите тоталитарни служби, преминали през община Царево от промените насам.

Неговата принадлежност към Държавна сигурност е обявена за първи път от комисията по досиетата през 2007 г. при проверката на кандидатите за кметове на местните избори.

10 ноември 1989 г. го заварва на ръководен пост в местната власт – общински народен съветник. През 1995 г. той отново влиза в местната власт като общински съветник до 2002 г., когато става кмет от БСП. Управлява от 2002 г. до 2011 г. На последните местни избори през октомври 2011 г. се кандидатира, издигнат от инициативен комитет, но не успява да ги спечели.

Арнаудов е известен с редица безобразия в екологията на района като незаконното селище „Златна Перла”, плажа „Корал” и презастрояването на местността „Бутамята” в Синеморец.

Управлението му стана популярно с незаконното вилно селище „Златна перла” до село Варвара в границите на парк „Странджа”. То беше построено без задължителната по закон екологична оценка и след дълга съдебна битка на екоорганизации съборено след години.

Въпреки че цялото черноморско крайбрежие южно от Варвара е в защитената територия на парка, Арнаудов предложи промяна в устройствения план на Царево, която предвиждаше ново курортно строителство по брега с десетки хиляди нови легла. Автор на този план беше архитект Калин Тихолов, който беше номиниран за министър на инвестиционното проектиране в правителството на Пламен Орешарски от квотата на ДПС, но ден по-късно беше оттеглен.

С цел да махне пречките пред устройствения план, който вкара България в европейска наказателна процедура, и да опази незаконната „Златна перла” Арнаудов поиска закриването на целия природен парк „Странджа”, като атакува в съда заповедта за обявяването му.

През 2007 г. Върховния административен съд беше на път да заличи парка. Това доведе до протести на природозащитни организации, които принудиха парламентът да гласува забрана за заличаване на вече обявени защитени територии, ограничавайки правомощията на съдебната власт, но запазвайки стотиците паркове, резервати, защитени местности и природни забележителности в страната от инвестиционни своеволия.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов