|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Назначиха секретен сътрудник на Държавна сигурност за синдик на КТБ ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Други
Написано от Христо Христов   
Сряда, 25 Март 2015 16:12

alt
Росен Ангелчев, един от двамата избрани от Фонда за гарантиране на влоговете и назначени днес за временни синдици в Корпоративна търговска банка (КТБ), е свързан с бившата Държавна сигурност, показа проверка на desebg.com.

Ангелчев е представен като юрист с богат опит и държавен експерт в дирекция „Енергийна сигурност“ в Министерството на енергетиката, където работи от началото на 2015 г., но в официалната информация за него е пропуснато да се отбележи агентурното му минало.

То е разкрито от Комисията по досиетата през 2012 г. при проверката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Тогава Ангелчев е проверен в качеството си на началник на отдел в министерството в периода 2004-2006 г. по време на кабинетите Сакскобургготски и Станишев.

Според установените от Комисията по досиетата документи Росен Ангелчев (1957) е вербуван първоначално като доверено лице на Софийско градско управление на МВР-ДС през 1988 г. под псевдонима „ИВАНОВ”, а след това е секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС под псевдонима „КОНСТАНТИНИ”.

Свален е от оперативен отчет през 1989 г. Запазени са документи от ръководилите го щатни оперативни работници от личното и работното му дело.

Професионалната си дейност започва в Министерството на външните работи. Юрист е по международно право от Московския институт по международни отношения.

От 1992 до 1997 г. Росен Ангелчев е юрисконсулт на Първа частна банка, чийто шефове също бяха разкрити като агенти на ДС, а след това е помощник-синдик на БСИ "Минералбанк".

От 2002 до 2004 г. работи в АК „Балкан“ първоначално като главен юрисконсулт, а впоследствие като ръководител направление „Задгранични представителства“.

От 2004 до 2015 г. работи в Министерството на икономиката, където заема различни позиции – началник на отдел „Ликвидация“ (2004-2006 г.), зам.-председател на Борда на директорите на „Вазовските машиностроителни заводи“ ЕАД (2005-2006 г.), главен експерт в отдел „Капиталови пазари и преструктуриране“ към дирекция „Корпоративно управление и преструктуриране“ (2006-2008 г.) и държавен инспектор в дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ (2008–2015 г.).

Новоназначените синдици в КТБ ще разполага с широки правомощия за връщане на активи, придобити с кредити от банката и намиращи се включително у трети лица. Мандатът им ще трае до образуването на дело за несъстоятелност, но след те ще могат да останат като постоянни синдици до ликвидирането на банката, ако Фондът за гарантиране на влоговете в банките потвърди избора си спрямо тях.

Двамата юристи (Росен Ангелчев и Лазар Илиев) фигурират в списъка с 26 имена, изготвен от БНБ без да е ясно дали са добавени при актуализирането му през есента на 2014 г., или са от предишния подбор, правен преди 10 години. Назначението им в КТБ ще стане с формално решение на Софийски градски съд по искане на фонда, който е длъжен да ги назначи до ден, ако отговарят на нормативните изисквания.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов