|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Нов рекорд сред агентите на ДС: Ректор с досие спечели четвърти мандат ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Други
Написано от Христо Христов   
Сряда, 15 Януари 2020 18:42

alt

 

В понеделник (13 януари 2020 г.) Общото събрание на НАТФИЗ избра с почти пълна подкрепа проф. Станислав Семерджиев за ректор на академията.

Това е четвъртият път, в който Семерджиев оглавява НАТФИЗ, което е рекорд– няма друго висше учебно заведение в страната, което да е ръководено от ректор четири мандата.

Това обаче е своеобразен рекорд и сред агентите на Държавна сигурност, който толкова дълго време да е оглавявал ВУЗ в България след краха на комунистическата система, нещо, което повечето медии пропуснаха да припомнят в информациите си за четвъртия мандат на проф. Станислав Семерджиев.

Сайтът desebg.com обаче припомня, че неговата принадлежност към тоталитарните комунистически служби беше разкрита официално от Комисията по досиетата през 2012 г. при проверката на лицата, заемали или заемащи ръководни длъжности в НАТФИЗ.

Тогава стана ясно, че Станислав Семерджиев е вербуван като агент под псевдонимите „ТОДОР” и „ЯНКО” от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия през 1986 г.

Тогава той е 23-годишен. Според кратката биография на Семерджиев на сайта на НАТФИЗ по това време той е бил студент последен курс във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, който завършва година след вербовката – през 1987 г.

Личното му и работно дело обаче са унищожени в началото на 1990 г. при тайното и незаконно прочистване на досиетата от БКП/ДС. Тогава и агентът на Шесто е свален от оперативен отчет.

Станислав Семерджиев е роден през 1963 г. в гр. Пловдив, където завършва английска гимназия (1981).

През 2003 г. за първи път е избран за ректор на НАТФИЗ, а през 2007 г. е преизбран.

През 2015 г. е избран за трети път, а през януари 2020 г. – за четвърти път.

През 2006 основава Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи и е избиран четирикратно за неин председател. Избиран четирикратно (2007-2015) за член на борда (ковчежник) на Европейската сценарна федерация, Белгия.

От 2011 г. е Изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионни висши училища. Изявявал се е и като сценарист.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов