|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Вальо Топлото – агент „ФИЛИП“ на ДС – получи втора осъдителна присъда от 7 години затвор ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Други
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 04 Август 2022 13:08

alt

 

Бившият директор на „Топлофикация“ – София Валентин Димитров (Вальо Топлото) бе признат за виновен по обвинението за пране на пари и осъден на 7 години лишаване от свобода и 20 000 лв. глоба.

Това стана ясно днес, след като състав на Софийския градски съд (СГС) произнесе осъдителната присъда.

Димитров бе обвинен в присвояване на 10 млн. лв. от дружеството, което е управлявал, след което ги е прекарал през различни сделки.

По този процес подсъдима е и неговата майка Цеца Димитрова, която е обвинена в укриването на 200 000 лв. от данъци.

Съдебният процес стартира през есента на 2009 г., а до присъда се стигна 13 години по-късно.

Днешното решение на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния съд.

По друго дело по обвинение в безстопанственост и злоупотреба със служебно положение (закупуване на луксозни стоки със средства на „Топлофикация“) бе осъден на 3 години затвор, като през 2015 г. Димитров влезе зад решетките, когато присъдата бе окончателно потвърдена.

До момента той има и една оправдателна присъда - за източването на дружеството.

През лятото на 2021 г. Валентин Димитров беше разкрит от Комисията по досиетата като сътрудник на бившата комунистическа държавна сигурност, факт, който днес медиите пропускат да отбележат.

Това стана ясно при проверката на лица, заемали ръководни длъжности в общинските дружества в София.

Валентин Димитров е проверен в качеството му на член на Управителен съвет на „Топлофикация София“ ЕАД, гр. София от 24.06.1996 г. до 23.07.2002 г.; изпълнителен директор на „Топлофикация София“ ЕАД от 23.07.2002 г. до 20.04.2006 г.; член на Съвета на директорите на „Топлофикация София“ ЕАД от 20.04.2006 г. до 05.07.2006 г.

Архивните документи разкриват, че той е вербуван като агент под псевдонима „ФИЛИП“ от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването), отдел „Чуждестранни журналисти“ през 1983 г. Свален е от оперативен отчет през 1986 г.

Скандалът с Валентин Димитров избухна през 2006 г., когато се оказа, че той води разточителен начин на живот за сметка на общинското дружество.

Тогава той бе уволнен, а прокуратурата започна разследвания срещу него. Това съвпадна с управлението на тройната коалиция (БСП, ДПС и НДСВ) с кабинета Станишев, в която министър на икономиката и енергетиката бе Румен Овчаров (БСП).

Неговото име също бе замесено в аферата с „Топлофикация“, след като в медиите бе публикувано писмо от обвиняемия бивш Валентин Димитров, в което той търси помощ от „Р. Овч.“ (инициали на Румен Овчаров, б.а.).

През 2007 г. Овчаров бе освободен от поста на министър при опита за скрита приватизация на „Булгартабак заедно с Корнелия Нинова – тогавашен зам.-министър на икономиката и днешен лидер на БСП, и Делян Пеевски – тогава зам.-министър на бедствията и авариите, а днес депутат от ДПС.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов