|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Зам.-ректор на Алма матер е най-висшият пост, заеман от сътрудник на ДС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Други
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 15 Март 2012 19:32

Действащият зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Румен Панков се оказа най-висшият сътрудник на бившата Държавна сигурност в ръководството на Алма матер от оповестените в сряда 35 учени от Софийския университет. Като зам.-ректор проф. Панков отговаря за научноизследователската и проектна дейност в университета.

В съобщението на комисията по досиетата обаче проф. Панков е посочен само в качеството му  на ръководител на катедра "Цитология, хистология и ембриология" в Биологически факултет от 2009 г. Длъжността му на зам.-ректор отсъства.

В професионалната биография на Панков, публикувана на сайта на университета, липсва информация за две години – периодът между 1986-1988 г.

Според данните, които комисията по досиетата оповести, именно през 1986 г. той е назначен за щатен служител в Научно-техническото разузнаване към Първо главно управление на ДС. Същата година ученият придобива докторска степен в Институт по Молекулярна биология в БАН. През следващите две години, когато на практика е овладявал занаята на разузнавач, в официалната му биография не е посочено конкретно занимание. През 1988 г. става асистент в Катедра цитология, хистология и ембриология към Софийския университет, място което заема до 1994 г.

.

Проф. Панков е един от тримата щатни служители на ДС, чиито имена бяха огласени при проверката за принадлежност към Държавна сигурност от общо 35 души в Софийския университет. Другите двама са проф. Тенчо Дунков, декан на Юридическия факултет (2006-2011) – следовател по Държавна сигурност в Главно следствено управление на МВР и Чавдар Христов, заместник декан по стопанска дейност във Факултет по журналистика и масова комуникация от 2011 г., който е бил разузнавач в Окръжно управление на МВР-ДС в Кюстендил, а впоследствие и в Софийско градско управление на МВР-ДС.

Втората по важност ръководна длъжност след зам.-ректора Панков е тази на декана на Философския факултет проф. Димитър Денков. Тази ръководна позиция, заемана от октомври 2011 г. също отсъства в данните за него, обявени от комисията по досиетата. В тях Денков фигурира като ръководител катедра "История на философията" във Философски факултет от 2007 г. Професорът беше обявен още преди няколко години при проверката на печатните медии в качеството му на колумнист във в. „Сега”.

Тези факти не са отбелязани от медиите, отразили решението на комисията по досиетата за проверката за агентурно минало сред ръководството на Софийския университет.

От общо 35 оповестени сътрудници на ДС двама са членове на Академичния съвет на Софийския университет. Това са проф. Милко Петров и проф. Димитър Денков.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов