|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: Държавна сигурност срещу българската емиграция ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Неделя, 13 Февруари 2011 11:47

ВИЗИТКА:
Заглавие на филма: „Държавна сигурност срещу българската емиграция”, документален.
Продукция на: БНТ.
Място на заснемане: България и Дания.
Година на излъчване: 2000 г.
Продължителност: 58 мин.
Сценарист: Христо Христов.
Оператор-режисьор: Стефан Христов.


(Сайтът Държавна сигурност.com предлага филма разделен в две части за по-лесното му гледане).

.

ИСТОРИЯ НА ФИЛМА
През 1998 г. следователят по делото за убийството на писателя Георги Марков в Лондон Богдан Карайотов споделя пред журналиста Христо Христов, че друго убийство на български дисидент е убедило следствения екип, че Държавна сигурност е използвала „мокри” поръчки срещу български емигранти.

В началото на разследването по случая Марков Карайотов попада в книгата „Българският чадър” на Владимир Костов, издадена през 1990 г. в България, на описание на отвличане на български емигрант от ДС през 1974 г. Името на емигранта е Борис Арсов. Следователят поисква от МВР да се провери дали има за него досие и от вътрешното министерство му е представена разработка от 6 тома срещу Арсов на Второ главно управление (контраразузнаването) на ДС от 1973 г. В него той открива план за физическото ликвидиране на Арсов, който и до днес остава едно от малкото документални свидетелства, потвърждаващи, че ДС е използвала убийствата като метод за отстраняване на критици на комунистическия режим зад граница.

Карайотов споделя находката с тогавашния зам.-директор на Националната следствена служба Коста Богацевски, който веднага се запознава с материалите. „Не можехме да повярваме на очите си”, заявява по-късно той пред журналиста Христов. По случая е разпитан бившият дългогодишен и изключително приближен до Живков първи зам.-вътрешен министър ген. Григор Шопов, чийто подпис стои върху указанията как се осъществи операцията по ликвидирането на Арсов. Шопов прави признания пред следователите.

ДС не успява да ликвидира Арсов, на осъществява операция по отвличането му от гр. Орхус, Дания и го довежда в НРБ. След отказа му да участва в разобличаването на българската „вражеска” емиграция Арсов е осъден на 15 години затвор при строг режим и е изпратен в затвора в Пазарджик, където малко по-късно е убит в единичната си килия, а ДС инсценира самообесване.

Христо Христов публикува тази история през 1998 г. във в. „Демокрация”, но продължава проучването на случая. Същата година той подава заявление до тогавашния министър на вътрешните работи ген. Богомил Бонев за достъп до архивната разработка срещу Арсов. Министърът му разрешава, но разработката е изпратена на Окръжната военна прокуратура в Пловдив, която разследва убийството през 1974 г. в Пазарджишкия затвор. Военните прокурори се съобразяват с разрешението на министъра и позволяват на Христов да се запознае с 6-томната разработка срещу Арсов под кодово име „Терористи”.

През 2000 г. издава документалната книга „Държавна сигурност срещу българската емиграция”, а същата година заснема и документалния филм по нея. За реализацията му съдействат следователят Богдан Карайотов, сестрата на Борис Арсов – Йорданка Арсова, тогавашният посланик на България в Дания Крум Славов.

Случаят с отвличането на Борис Арсов от Дания става известен в западния печат още през 1974 г. и е познат на западните изследователи на Студената война. Той е посочван като пример за практиката за извършване на „мокри” поръчки от сателитната на КГБ българската Държавна сигурност в изследвания, като книгата „КГБ: Архивът Митрохин” на Кристофър Андрю и Василий Митрохин.

 

Част 1 на филма "Държавна сигурност срещу българската емиграция".

 

 

Част 2 на филма "Държавна сигурност срещу българската емиграция".

 

Коментари 

 
-1 #10 светлин 2011-03-01 21:27
ОК,благодаря,ще се опитам да се поправя.
 
 
+4 #9 Христо Христов 2011-03-01 11:02
Няма изтрити коментари от форума, Светлин. Просто вие пишете под различни статии, където се образуват съответни потоци от коментари. Там ще намерите своите и другите мнения, изразени във форума :-)
 
 
0 #8 светлин 2011-03-01 07:23
Уважаеми Г-н Христов,защо не се намират целите потоци(хронолог ията) на коментарите ни(Ви),аз ли не мога да го отворя,или са премахнати. Ако е валиден втория вариант,какви са мотовоте Ви за това.
 
 
+1 #7 светлин 2011-03-01 07:12
Малка корекция на Торос. Думите му "...е действала банда от криминални затворници" са невалидни. Излиза,че бандата е имала своя собствена "дейсност". Имало е конкретни лица,жестоки,по датливи ,изнудвани,прим итивни ,подведени и пр. Но те са действали само по указание. "Шайката убийци" какво означава,част от "бандата" ли,или самостоятелно "звено". Лъчо ми каза лично,че знае с подробности кой и как е убил баща му. А Самоковското управление на ДС е изфабрикувало криминализиране на миналото на Георги Заркин. Все още има живи негови приятели от родното му село Бели Искър. При наличие на време,средства и желание,може да се научи още нещо за трагедията на този достоен човек. Един от неговоте близки се казва Стойне и знае всичко за него.
 
 
+6 #6 Христо Христов 2011-02-28 22:31
Тези съмнения до голяма степен са основателни. Със сигурност Ангел Топкаров е би човекът на ДС в този ужасен затвор. Като снимахме филма бяхме допуснати до килията, в която е бил Арсов. В този затвор действително са умъртвени такива българи като Арсов, Заркин и бих добавил Володя Наков, които са се осмелили да се изправят срещу режима. За съжаление въпреки, че беше разследван след промените, Топкаров не беше осъден. Благодаря на toross за изразеното мнение, което и аз споделям.
 
 
+4 #5 toross 2011-02-28 12:13
Лъчо Заркин/синът на убития Георги Заркин/ има съмнение , че в затвора в Пазарджик през 70-те год. на 20 век е действала банда от криминални затворници, която е имала за цел да ликвидира неудобните затворници. Шефът на затвора Ангел Топкаров издавал заповедите на надзирателя Медарски и той действал с шайката убийци. През 1974 г. е ликвидирав Арсов, през 1977 г. Георги Заркин, през 1978 г. още двама затворници /тях описва Калата в книгата си/, така че - нищо ново при ДС - убийства, терор и лъжи. Успех на благородното дело !
 
 
+9 #4 светлин 2011-02-18 22:06
Какво да коментират тези мизерници,като по-добре от всеки знаят какви [censored] са. Нито един крадец не коментира кражбите си,нито един убиец не коментира убийствата,коит о е извършил,така и тези гадове. Желая Ви успех
 
 
+5 #3 Христо Христов 2011-02-18 12:47
Благодаря ви, че сте гледали филма за Борис Арсов. Действително това е една от най-мръсните поръчки на ДС. Още когато през 2000 заснехме филма, в който извадихме плана за убийството му, нито един от "говорителите" като Димитър Иванов и Цвятко Цветков не коментираха. Всички изнесени факти и досега се подминават с пълно мълчание. Имам идеята във Виртуалния музей на комунизма да представя в "Лична история" Борис Арсов, защото имам негови стихотворения от Белене, негови снимки и други документи.
 
 
+5 #2 светлин 2011-02-18 06:49
Да,да,лека му пръст на Борис Арсов,убиха го гадовете и до ден-днешен се радват на мърсотиите си. Симеонов,за съжаление,никой комунист не бива да бъде ликвидиран,а да говори,само да говори,да се принудят тези гадове да говорят,да им се създадат всевъзможни удобства за живот,само и само да говорят.Да им се показват такива филми и документи и да говорят. Да говорят,докато замлъкнат.
 
 
+5 #1 Симеонов 2011-02-17 11:30
По-голяма гадост от мърсотиите на ДС не съществува. Всякакви коментари са излишни. Просто комунистите трябва да бъдат ликвидирани, за да се освободи обществото от тая измет. Колкото по-рано, толкова по-добре.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов