|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: Преследването на „бившите хора” и техните семейства от комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 14 Октомври 2017 19:29

alt

На 15 октомври, неделя,  от 13 часа БНТ1 ще излъчи третия филм от документалната поредица „Отворени досиета”, посветена на жертвите на тоталитарния комунистически режим – „Стефан Сираков. Преследването на „бившите хора” и техните семейства“.

Стефан Сираков е търговец, роден през 1901 г. в село Янтра, Габровско. Семейството му се занимава с търговия с вина и живее в Габрово. Следва една година в Германия, а след това завършва висше образование – търговия във Варна.

През 1932 г. се оженва за Бегония Конова, от която има две дъщери. Една от тях е писателката Рада Москова. В документалната лента тя разказва за баща си, който вече не е между живите.

Той е основател е на единствената кооперация „Сила” в гр. Габрово.

Преди 9 септември 1944 г. е общински съветник и един от най-уважаваните представители на търговското съсловие в Габрово.

След национализацията през 1947 г. е разработван от Държавна сигурност като „враг на народа” по донос. През 1950 г. е въдворен в концлагера „Белене”, където прекарва три години.

Неговата съпруга е запазила всичките му писма от „Белене”, чрез които общуват в този период, освен редките свиждания, които режимът тогава разрешава.

Във филма Рада Москова разказва не само за баща си, но и за механизмите, чрез които семейството им е попаднало под ударите на тоталитарното управление на комунистическата партия.

Стефан Ботев и семейството му са показателен пример за преследването на т. нар. от режима „бивши хора” – индустриалци, търговци, предприемачи и други до Деветосептемврийския преврат.

Продуцент на втория сезон на поредицата е Катя Атанасова, режисьор на филма за Стефан Сираков е Павел Веснаков, а сценарист е журналистът Христо Христов, основател на desebg.com.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов