|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: Съпротивата срещу обгазяването на Русе при комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 15 Април 2018 19:54

alt
Сайтът desebg.com публикува с образователна цел документалния филм „Цонка Букурова и Дора Бобева. Гражданският протест срещу обгазяването на Русе“.

Той е част от втория сезон на документалната поредица „Отворени досиета” (2017) на БНТ, посветена на жертвите на комунизма.

Документалната лента разказва за първия по рода си екологичен протест срещу бездушието на комунистическия режим към обгазяването на гр. Русе от химическия комбинат в Гюргево, Румъния.     

В основата на организирането на протеста са шест жени: Цонка Букурова, Дора Бобева, Вяра Георгиева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова, работещи в местното предприятие „Паркстрой”.

Филмът е изграден върху разказа на две от тях – Цонка Букурова и Дора Бобева. Те разказват за събитията отпреди 30 години, за които тогава българското общество не знае поради наложената от комунистическия режим върхушка.

Обгазяването на Русе има последствията на геноцид за жителите му – новородените бебета се раждат с невиждани аномалии, десетки хора умират, стотици страдат от заболявания, причинени от високата концентрация на хлор и други вредни химически елементи във въздуха. Най-малко 50 000 жители на Русе бягат от града, за да се спасят.

След първия протест от 28 септември 1987 г. следват още три граждански демонстрации пред партийния дом в Русе (днес сградата на общината), като те довеждат до създаването в София на Обществения комитет за екологична защита на Русе, което предизвиква гнева на генералния секретар на БКП Тодор Живков.

За първи път документалният филм отвежда две от смелите жени на Русе сред руините от румънския химически гигант „Верахим” в Гюргево, срещу обгазяването от който те са се борили в последните години от комунизма.

Режисьор на лентата е Ралица Петрова, продуцент на поредицата „Отворени досиета” е Катя Атанасова, а сценарист е журналистът Христо Христов.

Забележка: За да гледате видеото изтеглете програмата Flash Player.


 

 

Документалният филм  на БНТ „Цонка Букурова и Дора Бобева. Гражданският протест срещу обгазяването на Русе“ от поредицата „Отворени досиета” (2017) | Източник: bnt.bg.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов