|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Секретното дело за лагерите ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Вторник, 25 Януари 2011 15:35

ВИЗИТКА:
Заглавие на филма: „Секретното дело за лагерите”, документален.
Продукция на: БНТ, продуцентско направление „Общество”.
Година на излъчване: 1999 г.
Продължителност: Две части от по 29 мин.
Сценарист: Христо Христов
Оператор-режисьор: Стефан Христов

ИСТОРИЯ НА ФИЛМА
През 1998 г. журналистът Христо Христов подава заявление да получи възможност да се запознае с материалите по секретното за лагерите до председателя на Военната колегия на Върховния съд и зам.-председател на Върховния съд ген. Николай Чирипов, който му разрешава безпрецедентен достъп до все още неприключилия по това време съдебен процес.

.

 

Журналистът проучва 48-те тома на делото за последните лагери на комунизма в България край Ловеч и Скравена, които представляват  официалното разследване на държавното обвинение за престъпленията в лагерите. Материалите съдържат много неизвестни доказателства за създаването, режима и убийствата в лагера край Ловеч, както и показанията под клетва на бившия генерален секретар на БКП Тодор Живков, бившият зам.-министър на вътрешните работи и отговорник за лагерите Мирчо Спасов, а също така и на преките ръководители – началникът на лагера Петър Гогов, представителят на ДС в лагера – Николай Газдов, надзирателката Юлияна Ръжгева. 

През 1999 г. Христо издава документалната книга „Секретното дело за лагерите” и получава предложение да заснеме по нея документален филм в БНТ. Първоначално сценарият му е отхвърлен от продуцента Владо Даверов с обяснението, че БНТ е заснела вече няколко филми по тази тема. Христов, който единствен е работил с материалите по съдебното дело, отнася въпроса до генералния директор на БНТ Лиляна Попова, която разрешава заснемането му.

Филмът е реализиран с нисък бюджет и екип от 3-4 души. Заснети са кадри от каменната кариера край Ловеч, където са работили лагеристите. Това е един от малкото филми, в който авторът успява да убеди бивш лагерист да застане пред камерата точно на мястото на трагедията – кариерата край Ловеч.

Заснети са кадри от Белене и остров Персин, както и острова, на който са били заравяни труповете на убитите в лагера край Ловеч лагеристи.

За първи път са показани смъртните актове, издавани от бившия Народен съвет в Ловеч на жертви като Александър Николов – Сашо Сладура, Иван Карадочев и др.

Във филма участва съпругата на музиканта Димитър Чабуклийски, убит в лагера край Ловеч.

Заснет е разказа на бившия зам.-началник на отдел „Следствен” на Държавна сигурност Гатю Гатев, който разкрива по какъв начин се е разчуло за убийствата в лагера и ролята на Тодор Живков и Мирчо Спасов в създаването и налагането на нечовешки режим в лагера.

Пред камерата застават и магистратите, работили по делото – бившият прокурор на Въоръжените сили и зам.-главен прокурор ген. Лилко Йоцов, прокурорът по делото Венцислав Теофилов и бившият зам.-директор на Националната следствена служба Владимир Стойков.

Екипът заснема слънчевото затъмнение през август 1999 г. и използва този ефект във филма, тъй като лагеристите също стават свидетели на пълно слънчево затъмнение 40 години по-рано през 1959 г.

 

Първа част на филма "Секретното дело за лагерите".

 

 

Втора част на филма "Секретното дело за лагерите".

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов