|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Огромен интерес беляза премиерата на филма „16-та република – предателството на БКП“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 01 Юни 2023 07:33

alt

 

Огромен интерес беляза премиерата на документалния филм „16-та република – предателството на БКП“ снощи (31 май 2023 г.) в София.

Ръководството на столичното кино „Одеон“ бе принудено да организира втора, извънредна прожекция на филма веднага след премиерното излъчване, за да откликне на желанието на респектиращото множество, струпало се за премиерата много преди началния час.

Документалният филм е продукция на фондация „Истина и памет“ и Нов български университет.

Те са обединили усилията за създаването на документална лента с образователна цел, за да се знае истината за този срамен период от българската история, когато тайно от обществото БКП, ръководена от Тодор Живков, решават да предложат на господарите си в Кремъл България да се слее със Съветския съюз.

Тайните предложенията за направени през 1963 г. и 1973 г., като основната политическа фигура в тях е Тодор Живков – генерален секретар на БКП, чиято инициатива е единодушно одобрена с огромно въодушевление от участниците в Пленумите на Централния комитет, организирани за разглеждане на предложенията за сливане на НРБ със СССР.

 

alt

 

В документалния филм са използвани оригиналните документи за двете национални предателства на компартията и Живков, съхранени в Държавна агенция „Архиви“, а в лентата участват известните български историци проф. Даниел Вачков, доц. Михаил Груев, доц. Лъчезар Стоянов и доц. Живко Лефтеров.

След премиерното излъчване пред публиката застана екипът на филма, който дълго бе аплодиран.

Режисьорът Димитър Коцев – Шошо посочи, че филмът е документирал най-голямото престъпление в българската история, извършено от БКП, която след промените винаги е отричала, че го е извършвала.

Съсценаристът Христо Христов заяви, че това е филм от будните хора към заспалите или приспаните хора в българското общество, защото документалната лента е създадена благодарение на дарителска кампания на фондация „Истина и памет“, организирана от проф. Евелина Келбечева и на протегнатата ръка на Нов български университет.

 

alt

 

Той благодари на публиката за присъствието, на дарителите, на настоятелството на НБУ, подкрепило проекта, както и на екипа, работил по създаването на филма.

„Благодаря и на Станка Желева, защото тя е човекът, който най-много и най-отдавна настояваше да се създаде филм за това национално предателство на БКП“, допълни още Христов.

Филмът ще бъде излъчван в кино „Одеон“ от 9 до 22 юни.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов