|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Апетитите на „Кинтекс” да търгува оръжие, криейки се зад ГДР ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Драгомир Иванов   
Събота, 15 Февруари 2014 11:18

alt

За „скрития транзит” – държавната контрабанда и оръжейния износ по времето на Народна република България е изписано много и надали някой разумен изследовател вече оспорва, че комунистическата диктатура е търгувала със забранени и ембаргови стоки, погазвайки редица международни договорености. И все пак от архивите на тайните служби на "братските" социалистически държави могат да се научат интересни подробности за характера и мащабите на тези сделки, централна роля в които играе прословутото търговско предприятие "Кинтекс".

Един поверителен документ от източногерманската ЩАЗИ от лятото на 1979 г. хвърля любопитна светлина върху измеренията на бизнеса на "Кинтекс" и широките му правомощия, които рефлектират и върху поведението на неговите ръководители.

Прави впечатление, че дори и другарите от Германската демократична република (ГДР) не крият учудването си от неограничените контрабандни и нелегални способности на София и се въздържат от предлаганото сътрудничество.

Документът е получен в резултат на журналистическо запитване до Службата на федералния пълномощник за архивите на ЩАЗИ в Берлин (BStU, www.bstu.de).   


Източногерманската ITA търгува официално

Секретната информация с дата 14 юни 1979 г. е изготвена от капитан Камел от Главен отдел XVIII в берлинската централа на ЩАЗИ. Отделът се занимава с обезпечаването на народното стопанство и подсигуряването на военната промишленост, а задачите му включват и контрол на министерствата на индустрията, селското стопанство, финансите и търговията, както и на митниците.

Офицерът предава разказа на полковник Мьолер, шеф на официалната фирма за оръжейна търговия на ГДР – Ingenieur-Technischer Außenhandel GmbH (ITA), за негово скорошно посещение в София и разговор с директорите на "Кинтекс". ITA e пряко подчинена на Националната народна армия и на Министерството на външната търговия в Източна Германия и продава в чужбина най-вече старо и употребявано военно оборудване. Компанията извършва открита и законна дейност, с което се различава от другото голямо външнотърговско дружество, занимаващо се със специална продукция – IMES GmbH. IMES всъщност е скрита фирма от империята КоКо на могъщия "валутен дилър" на режима – държавния секретар във външнотърговското министерство и полковник от ЩАЗИ, Александер Шалк-Голодковски.

Един пример за разделението на пазарите между двете фирми: по време на Ирано-иракската война (1980-1988) ITA снабдява Ирак със старо въоръжение, докато IMES тайно продава на Иран нови оръжия. (вж. алтернативния разследващ доклад на парламентарната група на Партията на Зелените от 1990 г., http://stasi.derwesten.de/files/koeppe-bericht_ht.pdf ).

И така, "Кинтекс" предлага на ITA да продава от нейно име срещу комисиона специални стоки от асортимента й. Германците от своя страна се интересуват от възможностите за взаимно посредничество – ITA например има добри позиции в Етиопия, докато "Кинтекс" може да помогне чрез контактите си в Нигерия.


Признание за държавната контрабанда в комунистическа България

altТова, което взема ума на госта от ГДР, обаче е директното признание на шефа на "Кинтекс" в присъствието на негов приближен (най-вероятно заместника му), че компанията извършва контрабанда по поръчение на държавата. "Българската държава така или иначе не можела да контролира многобройните контрабандни канали към други страни като Гърция, Турция и т.н., затова на неговата фирма било възложено да поеме тази контрабанда от името на държавата, тъй като така може да се постигне най-добър контрол и да се реализират печалби", разказва полк. Мьолер. Генералният директор на "Кинтекс" се похвалил, че търгува с пистолети срещу злато, тютюневи изделия и други благородни метали.

Думата "контрабанда" изглежда притеснява източногерманския военен, защото той изрично отбелязва пред офицера на ЩАЗИ, че няма как да е разбрал погрешно. Началникът от "Кинтекс" еднозначно говори за контрабанда, при това владее почти перфектно немски, тъй като по-рано е работил в Австрия.

Българският събеседник обяснява освен това, че търгува с ембаргова продукция и в западните държави, но чрез подставени лица, без да излиза на светло. Посредниците пласирали пълния набор – от пистолети до по-големи оръжия. От думите му става ясно, че се занимават и с кражба на технологии, тъй като се интересували и от "въпросите на производството".

"Кинтекс" търси партньор в ГДР и българският шеф щедро обещава комисиони – както за контрабандни сделки, така и за гешефти със специална продукция. Но полк. Мьолер му обяснява, че бизнесът на ITA e съвсем легален и няма пълномощия за подобна дейност.

Друг любопитен момент е, че "Кинтекс" предлага на източногерманците да създадат пистолет по поръчка от България, но по западен модел. Според разказа на българите те смятали да го продава зад граница, и то в значителни количества.


Привилегии и бонуси в „Кинтекс”

Макар полк. Мьолер да подчертава, че ITA не може да бъде желаният от "Кинтекс" партньор, българите продължават да упорстват, дори планират посещение в Източен Берлин за по-нататъшни разговори.

Германският гост обръща внимание и на свободното придвижване на шефовете от "Кинтекс" из Западна Европа. Дори и секретарката на началника е посещавала свободно Западен Берлин. Нещо, което за милиони източногерманци по онова време е почти непостижимо.

Полк. Мьолер споменава и за привилегированото положение на българското външнотърговско дружество. Той отбелязва, че "Кинтекс" е "първокласно построение", осигурено от държавата, и че действа по указания от най-висше ниво, включително и от съответния отдел в ЦК на БКП. Интересно е и сведението за служителите – те идват от армията, но минават през одобрение от партията и Държавна сигурност. В документа е посочено и изключителното им стимулиране – за много добри постижения получавали от 6 до 12 заплати допълнително.

Полк. Мьолер информира офицера от ЩАЗИ, че ще продължи разговорите с българите нормално, но без да поема ангажименти. По неговата преценка шефът на "Кинтекс" очаква въпросите му да влязат "в съответните информационни канали". С други думи, да стигнат където и до когото трябва.


Режимът в София предлага от полеви кухни до авиационни ракети

Информацията завършва и с кратка бележка в скоби от капитана от ЩАЗИ Камел. Типично за източногерманските тайни служби (а и не само за тях) е да засичат от други източници сведенията си. ЩАЗИ се обръща към свое лице за контакт в София, назовано "Хелмут". Човекът е представен като щеф на бюрото на BSA в българската столица. Това е звено за следене и издирване на източногерманските туристи, което си числи към Главен отдел VI на ЩАЗИ, занимаващ се с паспортния контрол и туризма.

 

alt

alt

 

Източникът съобщава, че е бил информиран от полк. Мьолер за двете точки от разговора в "Кинтекс" (държавната контрабанда и ембарговите сделки) и е бил заставен да мълчи. "Хелмут" споменава и за източногерманска доставка за Организацията за освобождение на Палестина от 1977 г., която временно е била складирана в българското дружество.

Към документа ЩАЗИ прилага и 4-страничен списък със стоките, които "Кинтекс" изнася. Той е написан на английски и е разделен на две части. Първата съдържа разнообразни военно-технически, инженерни и санитарни артикули: преносими радиотелефони, батерии, надуваеми лодки, компаси, резервоари за вода, комплекти за първа помощ, дори и полеви кухни. Във втората се изброяват оръжията: от пистолети "Макаров" и автомати "Калашников" и мунициите за тях, до гранатомети, неуправляемите авиационни ракети "НУРС С-5" и самолетни бомби.

 

alt

alt


„Кинтекс” в архивите на ЩАЗИ

Ето и превод на цялото съдържание на документа, в който имената на директора на "Кинтекс" и на неговия помощник са заличени. По силата на Закона за архивите на ЩАЗИ, и по-точно на поправка от 2002 г., свързана със следенето на бившия канцлер Хелмут Кол, имената на трети лица, споменати в документите, се скриват, ако не са дали изричното си разрешение. Това не важи обаче за личните досиета на гражданите, нито пък за служителите и агентите на ЩАЗИ:

„Главен отдел XVIII / Работна група 1

Берлин, 14.06.1979 г.

Информация

На 11.06. шефът на ITA полк. Мьолер информира за разговор с (заличено) на българското предприятие "Кинтекс" (заличено), който се проведе миналата седмица в София.

"Кинтекс" е самостоятелно държавно търговско предприятие, което осъществява специален износ. С българската партньорска организация на ITA – едно инженерно главно управление – то поддържа само професионални връзки, при проблеми в съгласуването.

С "Кинтекс" официално бе обсъдено тяхно предложение да продават от наше име срещу комисиона специални продукти от нашия асортимент. От страна на ITA бе предложен обмен на информация, що се отнася до възможностите за пласиране в чужбина, при използване на съответните контакти и бази, например посредничество чрез ITA в Етиопия, докато "Кинтекс" посредничи за ITA чрез възможностите си в Нигерия.

В последвалия вътрешен разговор, в който от страна на "Кинтекс" освен споменатия (заличено) участва и неговият (заличено), (заличено) отбеляза следните проблеми, които полк. Мьолер само загатнал в устен разговор с ген.-полк. Флайснер (заместник-министър на националната отбрана на ГДР, прекия началник на директора на ITA - бел. пр.). За тях нямало да се изготвя никакъв доклад, а с оглед важността им той сметнал за нужно само да се информира Министерството на държавната сигурност (ЩАЗИ).

(Заличено) назова 2 проблема:

1. Той съобщи, че неговото предприятие осъществява търговия в съответните контрабандни области, в интерес и по поръчение на държавата. Българската държава така или иначе не можела да контролира многобройните контрабандни канали към други страни като Гърция, Турция и т.н., затова на неговата фирма било възложено да поеме тази контрабанда от името на държавата, тъй като тогава може да се постигне най-добър контрол и да се реализират съответни печалби. Той продавал между другото пистолети срещу злато, тютюневи изделия и други благородни метали.

Понятията на контрабандата бяха еднозначно дефинирани от (заличено) и не могат да бъдат сбъркани, тъй като той говори немски, понеже четири години е работил в Австрия. В ГДР той търси партньор за разширяване на тази задача.

 

alt

 

2. Стана дума и за ембаргови стоки от специалната продукция. (Заличено) искаше да знае и как ние извършваме тази специална търговия с ембаргови стоки. Той съобщи, че осъществява тази търговия на Запад чрез посредници, без сам да се появява. Неговите посредници търгуват с артикули от пистолети до по-големи оръжия. При това се интересуват не само от набавянето на тези оръжия, но и от въпроси на производството и т.н.

(Заличено) попита и дали ITA също работи чрез подставени лица, той щял щял да даде комисиона и съответните проценти.
Освен това (заличено) съобщи, че възнамеряват да изпратят представител в Швейцария.

(Заличено) продължаваше да се интересува дали полк. Мьолер може да му съдейства за намиране на съответен партньор за сътрудничество в ГДР, дори и след като Мьолер му обясни, че ITA извършва официална държавна търговия и не е упълномощена за подобни действия. Възникна впечатлението, че въпросите на (заличено) са умишлени и подготвени и че той изглежда разочарован, задето ITA не реагира.

(Заличено) постави и въпроса дали ГДР може да създаде за НРБ един пистолет. Става дума за западен модел, който искал да го продава и то в по-големи количества. Щял да предостави документите. Не спомена поръчителя.

Накрая (заличено) предаде списъци с търговските си артикули. Ориентировъчно към края на юни или началото на август смята да пристигне в Берлин за по-нататъшни разговори, а точната дата и час ще договори чрез посолството. Въпреки, че вече му е известно, че ITA не е нужният му партньор, той засвидетелства интерес към продължаване на разговорите с ITA.

(Заличено) говори почти перфектен немски, той и един от неговите (заличено) действали четири години в Австрия, в областта на хранителните стоки. Сега работи вече пета година в "Кинтекс", също както и въпросният (заличено). Те пътуват и в Западна Европа, той е бил във ФРГ, а секретарката му, която е и преводачка с английски, миналата година посетила Западен Берлин.

Разговорът се проведе в приятелска атмосфера от страна на "Кинтекс" и бяха предадени малки подаръци.

В разговора Мьолер заяви, че може да има интерес към сътрудничество, най-вече при продажбата на автомати. Например "Кинтекс" е подбила цените на ITA в Ирак. "Кинтекс" има представители в Алжир, Нигерия, Индия, в които ITA няма представители. "Кинтекс" търгувал и в Обединените арабски емирства, Ангола, Танзания, Южен Йемен, по-рано и с Египет.

По досегашната преценка "Кинтекс" е компания с около 150 служители и значителни филиали със складове във Варна. Тя е първокласно построение, предоставено от държавата. "Кинтекс" е директно подчинена на министъра на външната търговия и по думите на (заличено) изпълнява указания от високи държавни нива и съответния отдел в ЦК на БКП. Нейните кадри произхождат от армията и се одобряват от партията и ДС. Стимулирането на служителите се осъществява между другото и чрез изплащане на 6 до 12 допълнителни заплати за изключителни постижения.

Полк. Мьолер ще продължи нормално да води по-нататъшните обсъждания и да не поема ангажименти по тези въпроси на (заличено). Той допуска, че (заличено) очаква въпросите му да влязат в съответните информационни канали.

На 13.06. за проверка на тези информации се проведе среща с нашето контактно лице "Хелмут", ръководител на задграничното представителство на BSA в София. "Хелмут" накратко е бил информиран от Мьолер за двете точки от разговора и му е заповядано да мълчи. "Хелмут" освен това съобщи, че "Кинтекс" е била ангажирана във връзка с една доставка от ITA за Организацията за освобождение на Палестина през 1977 г., тъй като пратката трябвало да стигне по суша до НРБ и там да се натовари на кораб. Понеже корабът имал трудности със сроковете, стоката временно била складирана при "Кинтекс".

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов