|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ЩАЗИ и КДС заедно срещу бегълците от комунистическия режим ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Вторник, 17 Февруари 2015 10:51

 alt

Източногерманското Министерство на държавна сигурност, известно като ЩАЗИ и Комитетът за Държавна сигурност (КДС) към Министерския съвет в Народна република България са се договорили още през 1967 г. да следят граждани от двете страни на Източния блок по време на пребиваването им в другата страна, а репресивният апарат на БКП е гарантирал „всестранна помощ” на ГДР срещу бягствата на източногерманци през границите на НРБ.

Това разкрива строго секретно споразумение между ЩАЗИ и КДС, сключено през 1967 г., разсекретено наскоро от Комисията по досиетата, което сайтът desebg.com публикува онлайн.

Документът е подписан от началниците на ЩАЗИ и КДС ген. Ерих Милке и ген. Ангел Солаков в София. За да възпре бегълците от комунистическата диктатура в ГДР шест години по-рано, през 1961 г., по съвет на съветския лидер Никита Хрушчов първият секретар на Германската единна социалистическа партия Валтер Улбрихт се разпорежда за изграждането на Берлинската стена, превърнала се в най-уродливия символ на комунистическото управление в Източния блок.

След изграждането й България се превръща в една от страните, които източногерманците използват за бягства на Запада, пристигайки в нея първоначално като туристи и напускайки я нелегално през западната или южната й граници. За да спре този канал КДС се договаря с ЩАЗИ да оказва „всестранна помощ в борбата срещу извеждането на граждани на ГДР от територията на НРБ без разрешение на надлежните власти”.

Двете страховити репресивни служби се споразумяват да предават „незабавно” компрометиращи данни за граждани на другата страна при разполагане н такава информация.

Споразумението от 1967 г. е всеобхватно и в него е третирано сътрудничеството между ЩАЗИ и КДС в разузнавателен, контраразузнавателен и технически аспект, като основната цел „успешната борба против врага” – САЩ и ФРГ, чиято политика, според документа, цели да откъснат социалистическите страни от Съветския съюз – „главната сила и опора на социалистическия лагер”.

Споразумението между КДС и ЩАЗИ предшества с 5 години сключването на подобен документ между Държавна сигурност и КГБ, което става през 1972 г. в София.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ”, на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов