|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Украйна отваря архивите на КГБ, забрани символите на нацизма и комунизма ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 13 Април 2015 13:53

alt
Върховната рада на Украйна прие (на 9 април 2015 г.) „Закон за достъп до архивите на репресивните органи на комунистическия тоталитарен режим от 1917 до 1991 г.”. В срок от три месеца документите трябва да бъдат предадени в Украинския институт за национална памет, където ще бъдат обществено достъпни, предаде БТА.

За законопроекта, внесен от Министерския съвет, гласуваха 261 депутати при минимално необходими 226 гласа.

Законът преразглежда кардинално правилата за публичен достъп до архивите на силовите органи на бившия СССР в Украйна: КГБ, Генерална прокуратура, Главно разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР, военните подразделения и съдилища.

Всички документи на изброените институции, които в момента се съхраняват в архивите на различни ведомства с различен режим на допуск, трябва да бъдат предадени в специализирания държавен архив на Украинския институт за националната памет. Той трябва да бъде създаден в тримесечен срок, а всички документи трябва да бъдат прехвърлени в него в рамките на две години от датата на влизане в сила на закона.

Искане за ограничаване на достъпа до отделни документи се допуска само от страна на жертвите на съветските репресии, а членовете на техните семейства могат да поискат само скриване на информацията за тяхната етническа и религиозна принадлежност, политически възгледи и данни за здравословното им състояние. Заинтересованите лица могат да поискат закриване или ограничаване на достъпа до подобна информация максимум за 25-годишен срок.

В закона отделно се подчертава, че по никакъв начин и при никакви обстоятелства не може да бъде ограничен достъпа до архивна информация относно щатните и извънщатни служители на репресивните органи.

Разрешава се копиране на архивните документи (при използване на собствени материали – безплатно), ще се извърши дигитализация на всички данни.

Авторът на мотивите към законопроекта, историкът и директор на Украинския институт за националната памет Володимир Вятрович обосновава необходимостта от разсекретяване на архивите на съветските специални служби, като се позовава в частност на препоръките на Комитета на министрите на Съвета на Европа от 2000 г., в които се посочва, че „нито една страна не може да бъде демократична, без да осигури на собствените си граждани правото да знаят истината за своето минало“.

Законът за разсекретяване на архивите е една от четирите инициативи, които вчера бяха гласувани от украинския парламент непосредствено преди Великден.


Забрана на пропагандата на тоталитарните комунистически и нацистки режими и символите им

Украинският парламент прие и закон, забраняващ пропаганда на тоталитарните комунистически и нацистки режими и техните символи. Общо 254 депутати гласуваха за това решение, за чието приемане бяха необходими 226 гласа, и което трябва да бъде обнародвано от президента.

Списъкът с елементите, които занапред ще бъдат забранени, включва съветското и нацисткото знаме и химн, както и паметници в чест на комунистически ръководители. Улици, местности и предприятия не могат да бъдат кръщавани с имена, напомнящи на комунистически ръководители, дейности на комунистическата партия или болшевишката революция от 1917 г.

Лицата, признати за виновни за производство или разпространение на съветски и нацистки символи, може да получат присъда до 10 години затвор според новия закон.


Освобождаване от съветските клишета

С друг закон парламентът официално замени термина „Велика отечествена война” с термина „Втора световна война”. В подготвения от правителството законопроект се посочва, че Втората световна война „е започнала в резултат на договореностите между националсоциалистическия (нацисткия) режим в Германия и комунистическия тоталитарен режим в СССР”.

В изказването си от парламентарната трибуна Володимир Вятрович подчерта, че Украйна трябва да се освобождава от „съветските клишета”. Терминът „Велика отечествена война” е въведен в съветската история, за да се подчертае, че през 1941-1945 г. съветските граждани са защитавали СССР като тяхно общо Отечество. При почитане паметта на загиналите във войната вече няма да се използва съветска символика.

Върховната рада определи 8 май за Ден на памет и помирение в чест на всички жертви от Втората световна война, съобщи ТАСС.

Документът отменя украинския закон „За увековечаване на победата във Великата отечествена война 1941-1945 г.” и определя 9 май за „Ден на победата над нацизма във Втората световна война”. При честването на паметта на загиналите във Втората световна война, съгласно законопроекта, се отменя използването на съветски символи.


Петро Порошенко: Хитлер и Сталин имат равнозначна роля за разпалването на Втората световна война

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че смята за равнозначни ролите на Адолф Хитлер и Йосиф Сталин в разпалването на конфликта. „Хитлер и Сталин заедно предизвикаха кървавата баня на Втората световна война и след това се опитаха да разделят Европа”, каза Порошенко в присъствието на полския президент Бронислав Коморовски, който бе на посещение в Киев.

Върховната рада също така призна официално Украинската въстаническа армия (УПА) и всички други организации, които са се борили против комунистическия режим през 1917–1991 г., за борци за независимостта на Украйна. Публичното отричане на заслугите им в борбата за независима украинска държава се определя като противоправно.


Евродепутатът Андрей Ковачев: Украинците приеха закони, които преди три години бяха немислими

„Украйна прие законите за отварянето на тоталитарните комунистически архиви и за забрана на символите на нацизма и комунизма, нещо, което беше немислимо преди три години”, коментира пред desebg.com евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), който през 2012-2013 г. беше докладчик на Европейския парламент за присъединяването на Украйна към Европейския съюз.

„Когато преди три години разговарях с посланиците на Украйна в София и в Брюксел за необходимостта от приемането на закон за достъп до документите на тоталитарните комунистически служби в Украйна и двамата посланици твърдяха, че това би било равносилно на революция”, посочи Ковачев, по чиято препоръка тогава приемането на подобен законопроект е залегнало в изискванията към Украйна.

По думите му съответните държавни институции в България следва да влязат в контакт с Украинския институт за националната памет след създаването му и да отправи искане за достъп до архиви, които се отнасят за нашата страна.

 

Украйна изправарва България

„Важно е да се отбележи, че Украйна направи друга крачка, с която изпревари България, а именно с приемането на законопроект, забраняващ символите не само на нацизма, но и на комунизма”, коментира още той.

В българския Наказателен кодекс (чл. 108) се предвижда наказателна отговорност и глоба за онзи, който „проповядва фашистка или друга антидемократична идеология”. Комунизмът обаче по никакъв начин не е споменат.

Също така в България не е прието законодателство, което забранява комунистическите символи. През 2000 г. по време на управлението на Обединените демократични сили Народното събрание прие Закон за осъждането на комунистическия режим, от който обаче не произтичат правни последици.

През декември 2006 г. българският парламент прие закон за достъп до архивите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, след като министърът на вътрешните работи Румен Петков (БСП) се опита да използва досиетата на журналистите за компромати и това предизвика обществено недоволство. Въпреки че в закона ясно е указано, че всички държавни институции предават архивите на тоталитарните комунистически служби в няколкомесечен срок все още няколко специални служби отказват да направят това 8 години след приемането на закона и няма власт, която да ги застави да спазят закона.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов