|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Откриха документи за агентурното минало на Лех Валенса ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 18 Февруари 2016 21:29

alt
Лех Валенса е бил платен сътрудник на комунистическите служби няколко години преди да се превърне в лидер на „Солидарност” – първият независим синдикат в Източния блок. Това стана ясно от изявление на директора на Институт за национална памет в Полша Лукаш Камински.

Антикомунистическият ореол на Валенса му донесе Нобелова награда за мир през 1983 г., а след падането на Берлинската стена беше избран и за президент на Полша (1990-1995).

Новите разкрития стават факт, след като Институтът за национална памет конфискува от вдовицата на последния комунистически външен министър Чеслав Кишчак документи доказват, че Валенса е бил агент под псевдонима „БОЛЕК” между 1970 г. и 1976 г.

„В личното му досие има плик с написано на ръка съгласие за сътрудничество, носещо подпис Лех Валенса,”БОЛЕК”. Сред документите от това досие има и ръкописни разписки за получени суми”, заяви пред журналисти шефът на Институт за национална памет Лукаш Камински.

Валенса, който е в чужбина, незабавно отрече това твърдение. Той написа в своя блог: „Не може да има документи от мен, ще го докажа чрез съд. Не можете да промените фактите с вашите лъжи, клевети и фалшиви документи”.

Лех Валенса от много време се бори с обвиненията, че някога е бил агент на държавните служби за сигурност. Подобни обвинения се появяват още през 90-те години на миналия век. Тогава полският президент признава, че е подписал съгласие да бъде информатор, но реално никога не е бил такъв. Специалният съд изчисти името му от подозрения през 2000 г.

 

Коментари 

 
+6 #1 sevt9 2016-02-18 23:06
Ужас!

Живеем сред чудовища в човешки обвивки.Освен животинките не остана доверие в никого.

Хора,вие които коментирате,зна йте че и тук и навсякъде следят по IP и понякога умишлено пускат провокативни статии.

Особено младите - пазете се!Нас възрастните отдавна са ни убили.Ние сме ходещи мъртъвци!Вие се пазете!Най - добре бягайте от тази чумавост,където е имало комунизъм души не са останали!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов