|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС и ЩАЗИ се договорили да развиват научно-техническия шпионаж за кражба на западни технологии ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Вторник, 20 Декември 2022 18:22

alt

 

В началото на 80-те години на ХХ век Държавна сигурност и нейния аналог в Източна Германия, известен като ЩАЗИ, са се договорили на най-високо равнище да се разшири сътрудничеството между тях по линия на научно-техническото разузнаване и по-специално за обмяна на информация за обектите на агентурно проникване в областта на електрониката, роботиката, атомната физика и химията.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

 Той представлява секретна информация относно: Разговорите на министър на вътрешните работи на НРБ Димитър Стоянов с министъра на Държавна сигурност на ГДР Ерих Милке и с министъра на вътрешните работи на ГДР Фридрих Дикел.

Документът е от февруари 1980 г. и отразява посещението на делегация на МВР-ДС в Източен Берлин, оглавявана от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов през месец януари същата година.

Както е известно техническата изостаналост на страните от съветския лагер по време на Студената война и наложеното от развитите западни държави технологично ембарго над Източния блок принуждава тоталитарните комунистически служби, начело с КГБ да се насочат към кражби на западни технологии.

Именно през 1980 г. Политбюро на ЦК на БКП издига статута на научно-техническото разузнаване, като го прави самостоятелно управление в рамките на Първо главно управление на ДС (разузнаването).

От документа става ясно, че Димитър Стоянов е поставил пред шефа на Държавна сигурност на ГДР въпроса за засилване на сътрудничеството между двете тайни служби по линия на научно-техническото разузнаване.

От секретната информация за посещението на министър Димитър Стоянов стават ясни и други предложения, направени по време на разговорите с Ерих Милке, както и с политическите аспекти, които източногерманският домакин е споделил с „другарите“ си от комунистическа България.

Документът е включен в документалния сборник „Държавна сигурност и ЩАЗИ”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов