|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Инициативи
От трети опит: Има победител в конкурса за възстановяване на Военния мемориал, който комунистите разрушиха ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 15 Май 2024 17:01

alt

 

„Изключително съм щастлив, че третият подред конкурс е успешен и има победител! Паметта на нашите войни, паднали за свободата и независимостта на Отечеството ни, ще бъде отново възстановена!“

С тези думи в профила си във Фейсбук евродепутатът Андрей Ковачев анонсира новината от днес, че има определен победител в открития архитектурен конкурс за идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, който е организиран от Столична община – направление „Архитектура и градоустройство”.

Ковачев подчерта работата на бившия кмет на столицата Йорданка Фандъкова и на главния архитект Здравко Здравков, за да се стигне дотук.

В същото време той отбеляза огромните спънки, които са преодолени и други такива от хора, „които се противопоставяха на това родолюбиво дело с всевъзможни аргументи.“

продължава>
 
Почетоха Айруш Хаджи – политически затворник при „възродителния процес“ и участник в отварянето на досиетата на ДС ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 25 Април 2024 13:24

alt

 

Възпоменателна плоча в памет на Айруш Хаджи, политически затворник при „възродителния процес“ в Западните Родопи през 1973 г. и бивш зам.-председател на Комисията по досиета бе открита днес в родното му село Корница, община Гоце Делчев.

Инициативата е на Комисията по досиетата и на Съюза на репресираните от комунистическия режим – гр. Казанлък, като изработването на паметната плоча е направено с лични средства на членовете на Комисията по досиетата.

Айруш Хаджи бе покосен от covid-19 на 30 април 2021 г. Към онзи момент той бе зам.-председател на Комисията по досиетата, пост на който бе избран от Народното събрание през 2012 г.

Паметната плоча бе открита пред дома на Хаджи в родното му село Корница от председателя на Комисията по досиета Евтим Костадинов и Али Качан от Съюза на репресираните от комунистическия режим – гр. Казанлък.

продължава>
 
ЕП подкрепи Румъния за връщането на златния ѝ резерв от над 90 тона от Русия ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 19 Март 2024 16:31

alt

 

Европейският парламент прие резолюция в четвъртък (14 март 2024 г.), с която подкрепи искането на Румъния за връщане на нейния златен резерв и исторически архиви, предадени на съхранение в Русия през 1916-1917 г. по време на Първата световна война.

Румъния е съюзник на Русия още в навечерието на ПСВ, а по-късно, през август 1916 г., се включва на страната на Антантата, в която Руската империя участва.

По време на Първата световна война (1914-1918) властите на кралска Румъния, застрашена от германската окупация, решават да евакуират основните държавни ценности за съхранение именно в Руската империя.

продължава>
 
Чешкият сенат отличи посмъртно с орден убития от ДС в Пазарджишкия затвор антикомунист Георги Заркин ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Faktor.bg   
Сряда, 01 Ноември 2023 19:51

alt

 

Убитият в Пазарджишкия затвор от комунистическия режим и ДС през 1977 г. журналист и писател антикомунист Георги Заркин е удостоен посмъртно от Република Чехия с орден за храброст, съобщи сайта Faktor.bg, позовавайки се на изявление на Лъчезар Заркин, син на политическия затворник.

Преди дни той е получил съобщение от представител на Чешкия културен център в София, че Сенатът на Чехия е присъдил посмъртно на Георги Заркин високото отличие заради съпричастността му с народа на Чехословакия за свобода и демокрация, и бунтът му срещу смазването на Пражката пролет от СССР и войските на Варшавския договор.

Шест месеца чешкият сенат е проверявал достоверността на подадените документи. Предложението е направено през юни 2021 г. от Атлантическия съвет на България (АСБ).

продължава>
 
Очевидци разказаха разтърсващи свидетелства за престъпления на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Faktor.bg   
Понеделник, 23 Октомври 2023 10:36

alt

 

Противници на комунистическия режим са измъчвани до смърт в наказателните лагери и хвърляни на дивите животни, други полуживи са товарени в камиони, които директно са ги изсипвали в пещери и минни галерии. Часове наред са се чували стенания, докато мъчениците издъхнат.

Това е малка част от свидетелските разкази, представени в неделя (22 октомври 2023 г.) на конференцията „Истината за миналото – залог за демократично настояще и бъдеще“, която се проведе в новотел „София“, предаде сайта Faktor.bg.

Нейни организатори са д-р Андрей Ковачев, евродепутат от групата на Европейската народна партия и Дискусионен клуб „Свободна България“.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 55
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов