|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Музей на насилието може да се създаде в Пловдив ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 07 Февруари 2013 10:26

alt
Мемориално място за памет (Музей на насилието) може да бъде организирано в Пловдив, ако общинските власти окажат нужното съдействие, научи сайтът desebg.com.

 През 2012 г. на конференция в Пловдив репресирани, музейни работници, архивисти и представители на европейски неправителствени организатори инициират създаването на подобен музей. Идеята е изключително уместна, тъй като в Пловдив съществува запазено в автентичния си вид място. Това са килиите, в които където са били задържани противниците на режима – от 9 септември 1944 г. до 1959 г. Става въпрос за подземния етаж на сградата на пл. „Ст. Стамболов” №1, която до края на 50-те години е била Областно управление на милицията. По спомени на пловдивчани подземията са се използвали за арест и местата за изтезание.

 

alt


„По стечение на историческите превратности помещенията са запазени в почти автентичния си вид”, посочва Христо Марков, депутат от 7-то Велико Народно събрание и 36-то Народно събрание от СДС.

Пречка за създаването на подобен музей се оказва факта, че в сградата днес се  помещава централната администрация на  Пловдив, а в подземията, въпреки повишената влажност се съхранява част от архива на общината.

През април 2012 г. фондация „Торос-Вит” отправя официално предложение на кмета и председателя на Общинския съвет в Пловдив за създаване на специфичната форма за осмисляне на комунистическото минало и насилието над личността на автентичното място, така както има редица музеи в бивши страни от Източния блок.

 

alt

 

Отговор не последва. Инициативата е подкрепена с подписка от граждани и от Управителния съвет на ондация „Пловдив-европейска столица на културата” изрази своята принципна подкрепа за идейния проект. Млади хора от интернет-сдружението СДС-Възраждане в Пловдив инициират петиция в подкрепа на идеята.

Фондация „Торос-Вит” на Христо Марков отново се обръща към ръководството на община Пловдив, в което, в което информира готовостта идеята да бъде осъществена със собствени средства

В отговор кметът Иван Тотев посочва, че „идеята е много интересна”. Той посочва, че „подземните нива на сградата на пл. „Ст. Стамболов”№1, към момента изцяло са заети с архива на община Пловдив”. Кметът се ангажира да се намери подходящо място за архив, което до момента не е направено.

 

alt

 

Инициаторите на идеята разполагат със солиден архив, събран през годините – списъци на избитите в Пловдивско, спомени, снимки, дори схема на разположението на килиите в общинските подземия. „Хора, преминали през адовите места са запазили дребнички, но съществени вещи за онези дни на Голямото Зло. Жалко, че две десетилетия пропускаме или съзнателно премълчаваме мащабния, реалния, безпристрастния разказ за насилието, политическото насилие, съсипало съдбините на хиляди българи, изкривило и дори генетично променило кода на националната памет”, пише в своя блог Христо Марков (подробности за инициативата може да прочетете на toross.blog.bg).

 

alt

 

През септември 2011 г. председателят на Държавна агенция „Архиви” (ДАА) Мартин Иванов лансира идеята за създаване на музей, свързан с дейността на Държавна сигурност. Мястото също е автентично – подземния етаж на ДАА на ул. „Московска” 5 в столицата, в който са се помещавали арести на репресивните служби на БКП. Беше създадена работна група, която проучи опита на други страни от Източния блок в създаване на автентична памет за комунистическото минало. Изготвен е идеен проект, но до момента не е осигурено държавно финансиране, въпреки че идеята беше подкрепена от президента Росен Плевнелиев и министъра на външните работи Николай Младенов.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов