|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Да си спомним жертвите на лагера край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 23 Март 2013 00:47

alt
Днес в Ловеч ще бъдат почетени жертвите на комунистическия лагер „Слънчев бряг” с традиционно шествие до каменната кариера край града, което местният СДС организира всяка последна събота на месец март.

Поклонението, в което се включват не само представители на различни политически организации, но и Българската православна църква в лицето на Ловчанската митрополия, а също така и много граждани, е уникално за страната, тъй като се провежда всяка година през прекъсване от 1990 г. насам.

По този начин различни поколения хора от Ловеч и страната отдават почит към жертвите на комунизма и към онези над 1500 души преминали през ада на лагера край града.

На каменната кариера Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи панихида в памет на жертвите на комунизма.

Сайтът desebg.com за втора поредна година ще ви направи съпричастни към инициативата на хората в Ловеч с репортаж от мястото на събитието.

Как миналата година протече шествието – вижте видео тук.
Фотогалерия от поклонението през март 2012 г. – вижте тук.

Части от разследването на журналиста Христо Христов от книгата му „Секретното дело за лагерите” може да прочетете тук:

Част 1 – представя политиката на комунистическото управление след 9 септември 1944 г. за създаване на концлагери в страната и въдворяването на „политически опасни лица” в тях, както и на хора, оценявани от ДС като потенциални врагове на „народната власт”.
Част 2 е посветена на началото на лагера край Ловеч през 1959 г. В нея се осветляват разпорежданията на близкия на Тодор Живков зам.-министър на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов за създаването на изключително тежък и жесток режим.
Част 3 описва едни от най-зловещите убийства, извършени в лагера – тези на известния музикант Александър Николов – Сашо Сладура, на бащата на певицата Богдана Карадочева – търговеца Иван Карадочев и на бившия депутат от БЗНС „Никола Петков” Любен Боянов.
Част 4 разказва за прикриването на следите от убийствата в лагера край Ловеч, като труповете на жертвите не са връщани на роднините, а са заравяни на остров Предела край Белене.
Част 5 е посветена на знаковата фигура в историята на последните лагери на комунизма край Ловеч и Скравена – ген. Мирчо Спасов.

От част 6 става ясно как се стига до разкритията за убийствата в лагера, как ЦК на БКП е информиран за тях, кой предупреждава Тодор Живков и какво предприема той заедно с Мирчо Спасов.

Част 7 описва събитията, разиграли се за заседанието на Политбюро, посветено на лагерите в Ловеч и Скравена през 1962 г., когато се взима решение за тайното им закриване.

Последната част 8 дава възможност да се запознаете с едно рядко документално свидетелство – протокола от разпита на Тодор Живков от лятото на 1990 г. пред прокуратурата на Въоръжените сили.

И още:

Историята на една снимка – научете как лидерите на БКП се върнаха през 1990 г. на мястото на престъплението край Ловеч.

Вижте документалния филм "Секретното дело за лагерите" - тук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов