|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ловчанлии: Докато сме живи ще идваме на лагерната кариера да почитаме паметта на жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 23 Март 2013 17:39

alt

Граждани на Ловеч и гости от страната за пореден път засвидетелстваха почитта си към паметта на жертвите на комунизма в концлагера край града, печално известен като „Слънчев бряг” и просъществувал в периода 1959-1962 г.

Въпреки силният вятър и студеното време днес те за 23 път от 1990 г. насам участваха в превърналото се през годините на прехода традиционно шествие, организирано от местния СДС. Поклонението е емблематично за отношението на гражданството на Ловеч към жертвите на репресивния режим на БКП и с ежегодното събиране на каменната кариера на някогашния лагер в края на месец март те се прекланят пред жертвите му.

Заради лошото време тази година походът от центъра на Ловеч до каменната кариера беше заменен от автоколона.

„Заклел съм се от първото идване след промените, докато съм жив да идвам всяка година тук да им отдавам почит на хората, избити в лагера”, заяви пред desebg.com бившият лагерист Кольо Вутев от с. Торос, Ловешко, оцелял по чудо от ада на нечовешкия лагерен режим, създаден от дясната ръка на Живков ген. Мирчо Спасов, зам.-министър на вътрешните работи.

 

alt

 

Трогателните му думи му бяха потвърдени и от областния председател на СДС Георги Митев:

„Макар времето днес да не е с нас ние вече 23 години ние идваме тук в студ и пек и ще продължим да идваме докато сме живи, докато ни има.

Дълбоко в душите си всеки един от нас като демократ и като християнин иска да даде прошка за това, което е извършвано тук от убийците, иска да забрави тази срамна страница от българската история, но няма как да дадем прошка, тъй като тя не беше поискана от нас.

Нека никога не забравяме тези хора, които са оставили костите си тук. Надяваме се, че нашите представители в следващия парламент ще направят така, че тези страници от българската история влязат в учебниците по история."

 

alt

 

Той благодари на всички, които в днешния ден са отделили от времето си да дойдат на това трагично място от българската история и да почетем жертвите дадени срещу един безсмислен режим. Думи на благодарност бяха изказани и към различните партии, засвидетелствали с венци и цветя преклонението пред жертвите на комунизма.

Поклонението беше уважено от лидерите на партия „Обединени земеделци” Петя Ставрева и на Българската социалдемократическа партия Йордан Нихризов.

Венци и цветя бяха поднесени от НИС на СДС, от областния и общинския съвет в Ловеч, от областния и общински съвет на СДС в Плевен, от партия „Обединени земеделци”, ДСБ, ГЕРБ, от името на евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ), Независимото дружество за защита правата на човека, Съюза на репресираните.

„Чест и слава за гражданите на Ловеч, че вече толкова години идват на това място, за да почитат жертвите на комунизма. 23 години никак не са малко”, заяви богословът проф. Калин Янакиев, присъстващ на поклонението.

 

alt

 

По думите му в нашата страна има печална традиция паметта да не трае дълго или да трае много дълго: „Обичаме да си спомняме и да се гордеем с най-древните неща, които обаче носим като някакъв мъртъв капитал в себе си. Но близкото минало, особено когато е травматично, е изтласквано от паметта. Лошото е, че тук не се събират хора от всички краища на страната и че тук не идват хората, които би трябвало да представляват духовен и културен елит. Чест и слава, че идват ловчанлии”, каза той.

„Ние от съюза на репресираните всяка година идваме тук, защото не можем да забравим жертвите. Наш дълг е да ги помним и почитаме”, каза пред desebg.com Владимир Тодоров, син на убития от комунистите водач на горяните в Пиринско Герасим Тодоров.

В поклонението се включиха и свещеници от Ловешката епархия, които отслужиха панихида в памет на жертвите на комунизма.

Сайтът ви предлага фотогалерия от събитието.

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов