|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Изложбата „Забранена истина” за репресиите на комунистическия режим гостува в Бургас ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Петък, 09 Август 2013 17:11

alt
Пътуващата изложба „България 1944-1989 г.: Забранена истина”, посветена на репресиите на комунистическия режим върху българската нация, беше открита на в сряда в Бургас.

Изложбата е дело на Фанна Коларова, Стоян Райчевски, Ирена Даскалова и Радостина Георгиева и е разработена от сдружение „Библиотека в памет на жертвите на комунизма" с подкрепата на германската фондация „Осмисляне на миналото" и фондация „Конрад Аденауер”.

„В Германия имаме сериозен опит с диктатурите, но за разлика от България, при нас се издават учебници, тази история се изучава в училищата, има музеи за жертвите на репресиите и това не се забравя”, заяви д-р Марко Арндт, ръководител на регионалното бюро на фондация „Конрад Аденауер” в България.

По думите му има много хора, които са живели по времето на режима и които казват – е, какво толкова, не е било толкова зле. „И именно на това разчитат партиите с тази идеология, които продължават да управляват и сега”, добави той.

На откриването присъства и евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), който през ноември тази година ще представи изложбата в Европейския парламент. Това е неговата поредна подкрепа на обществени инициативи за научаване на истината за комунистическия режим. През ноември 2010 г. той организира единствената по рода си международна конференция в Европейския парламент под наслов „Изстраданата европейска мечта на България 1944-1989”, с която пред Европа беше разкрита съпротивата на българското общество срещу комунистическия режим.

От 2011 г. евродепутатът подкрепя независимия сайт desebg.com, а през 2012 г. подкрепи издаването на dvd на английски на документалния филм „Горяни” на режисьора Атанас Киряков за разпространяването му в европейски и световни институции, библиотеки и университети.

„Виждам в много градове паметни знаци, напомнящи за тези времена. За съжаление Бургас не е от тях”, заяви при представянето на изложбата в Бурса един от авторите на изложбата Стоян Райчевски, общественик и бивш депутат от СДС от Бургас.

Наскоро в града е взето решение за изграждане на паметник на жертвите на комунизма, в градинката до Съдебната палата. Около 300 бургазлии са убити заради убежденията си по време на комунистическия режим, а числото на репресираните е многократно по-голямо.

От документалната изложба гражданите и гостите на Бургас могат да научат за лагерите на смъртта, за принудително отнетото имущество, за избиването на интелигенцията, за бягствата през граница. Особено въздействащ е и филмът, посветен на изложбата, който съпътства изложбата. В него звучат истински разкази на хора, пострадали от комунистическия режим. Докато говорят, ръцете им треперят, а други не могат да сдържат сълзите си. „Нищо не може да се върне, но не трябва да се забравя” – това е посланието им.

Призивът на организаторите също беше тази истина, която е била забранена за разказване навремето, да не се забравя сега. На премиерата в Бургас присъства и новият лидер на СДС Божидар Лукарски.

Изложбата  ще остане в Бургас до 16 август 2013 в зала „Петя Дубарова” на Морското казино.

Нейната премиера в София беше през есента на 2012 г., на която присъства и президентът Росен Плевнелиев.

Интервю с авторите на изложбата Фанна Коларова и Стоян Райчевски може да прочетете тук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов