|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Учени поискаха комунистическия режим да влезе в учебниците по история ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Сряда, 23 Март 2011 16:34

Учени и историци от Нов български университет, СУ „Св. Кл.Охридски”, Великотърновския университет, БАН и Държавна агенция „Архиви” призоваха в учебните програми в училищата и във ВУЗ да залегне по-сериозно темата за комунистическото минало.

Това те направиха на научната конференция  „Съпротивата на срещу комунистическия режим в България 1944-1989 г.”, която се откри днес в София. Домакин на форума е НБУ, а съорганизатор на събитието е Съюзът на репресираните в България след 9 септември 1944 г.

Целта на конференцията е освен научния принос да бъде предизвикан обществен дебат за близкото комунистическо минало.

В продължение на два дни форумът ще обсъжда проблеми, свързани с малко известни факти на обществото за съпротивата против комунистическото управление в страната след 9 септември 1944 г.

„Младите не знаят какъв смисъл да дадат на думата репресирани. Затова трябва в обществото да се говори по тези проблеми от миналото.  Ако не помним не може да станем по-добри хора утре”, заяви при откриването на форума доц. Десислава Бошнакова, зам.-ректор на НБУ.

.

 

Според доц. д-р Лъчезар Стоянов комунистическото минало и съпротивата срещу него за жалост е почти неизвестна за българската общественост. „Тази тема отсъства от училищата и съвсем преднамерено се изключва от общественото внимание и от медиите”, заяви той. По думите му е необходимо този период от българската история  да влезе в научния и обществения оборот.

Доц. д-р Николай Проданов от Великотърновския университет предложи да се състави учебник за българския комунизъм, по който в училищата да се изучават събитията от тази епоха. Той обърна внимание, че не е неободимо, когато се говори за съпротивата срещу комунизма това да става по начин, по който след 9 септември 1944 г. комунистическата власт създава активните борци.

Една част от изказванията на участниците е посветена на темата за въоръжената съпротива на горянското движение в България, един малко известен факт за широката общественост.

Паралелно с конференцията в НБУ е открита и изложба на портрети на горяни, рисувани от художника-лагерист Костадин Събев, както и картини на най-големия политически лагер по времето на комунизма – Белене, рисувани от лагериста Крум Хорозов.

В дискусията ще вземат участие председателят на Държавна агенция „Архиви” Мартин Иванов, проф. Михаил Неделчев, проф. Пламен Цветков, проф. Христо Тодоров, социологът Антоний Гълъбов, д-р Валери Кацунов, член на комисията по досиетата и други учени.

Съдените при комунизма Алфред Фосколо и Дянко Марков, както Лъчезар Заркин, син на убития през 1977 г. в Пазарджишкия затвор журналист Георги Заркин ще дадат конкретни примери за репресиите на Държавна сигурност. (Програмата на конференцията вижте тук).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов