|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Истините за комунистическия режим влизат в Народното събрание чрез изложба ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Сряда, 12 Март 2014 16:35

alt
Пътуващата изложба „България 1944-1989 г. Забранена истина”, която показва малко известни факти и събития за комунистическия режим в България, ще бъде изложена в Народното събрание, научи desebg.com.

Откриването й ще се състои на 14 март 2014 г., петък, от 10.30 ч. в сградата на парламента. На него ще присъства евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), с чието съдействие и подкрепа изложбата ще се покаже в Народното събрание и вече беше представена в края на януари 2014 г. в Европейския парламент в Бюрксел по време на съвместната инициатива с германския му колега Йоаким Целер (ЕНП) в рамките на българо-германската конференция „Настояще, зависимо от сенките на комунистическото минало”.

Съавтори на пътуващата изложба са живеещата в Германия българка Фанна Коларова и публицистът Стоян Райчевски (виж интервю с тях – тук),  а продуцентът Ирена Даскалова е автор на документалния филм, разкриващ съдбите на 20 жертви на комунистическия режим, който придружава изложбата.

„България 1944-1989 г. Забранена истина” беше представена за първи път у нас през есента на 2012 г. в Държавна агенция „Архиви”, а на откриването й тогава присъства президента Росен Плевнелиев.

Оттогава насам изложбата е обиколила редица градове в страната, а също така бе представена и в Берлин. Тя разкрива малко известни факти от периода на комунистическата диктатура в България, като горянското съпротивително движение, концлагерите на режима на БКП, гоненията срещу църквата, бягствата през границата и др.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов