|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Творчеството на отречени от комунистическия режим писатели и поети влезе в алтернативна христоматия ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 29 Март 2014 08:05

alt
Прозата и поезията на отречени, съдени, забранявани и преследвани от комунистическия режим творци влезе в алтернативно помагало по литература за 12 клас.

Изданието е инициирано от Центъра за европейски изследвания на Европейската народна партия (ЕНП), Център „Хана Аренд – София” и фондация „Конрад Аденауер” и беше представено в петък (28 март 2014 г.).

Озаглавена „Забранените писатели” христоматията дава възможност на учениците от 12 клас да се запознаят с творчеството на автори като Трифон Кунев – осъден от режима на БКП на затвор заради фейлетоните му, поета Йосиф Петров – лежал в концлагера „Белене”,  Змей Горянин, (псевдоним на Светлозар Акендиев Димитров (1904-1958) – автор на над 30 книги,  обвинен след 9 септември 1944 г. за „великобългарски шовинист” и заличен от литературния живот, Георги Заркин – поет и журналист, ликвидиран в Пазарджишкия затвор през 1977 г., Георги Марков, убит през 1978 г. в Лондон при операция на Държавна сигурност, подкрепена от КГБ, сатирика Радой Ралин, осмиващ властта в своите епиграми, както и още 11 писатели и поети.

В учебното помагало са включени произведения като „Ботуш Каишев” на политическия емигрант Димитър Инкьов, чиито фейлетони десетилетия наред дразнят комунистическата власт по радио „Свободна Европа” под псевдонима Велко Верин, част от романите „Лице” и „Соления залив” на Блага Димитрова и Яна Язова, „Записките за българските страдания" на писателя и бивш лагерист Петко Огойски, малко познатата поезия на Герчо Джамбазов, Коста Георгиев – Босяк, Мехмед Карахюсеинов, и др.

Предговорът е написан от литературния критик Йордан Василев. Освен текстовете на страниците е поместена и биографична информация за всеки автор в т. ч. и сблъсъците им с комунистическата власт. Творчеството на нито един от включените в учебното помагало автори не се изучава в часовете по литература.

Идеята на съставителите (Ангел Николов, Васил Къдринов и Валентина Маринова) за изданието възниква миналата година, когато от изследване на НЦИОМ за това доколко младите поколения, родени след 1989 г. имат представа за комунизма, стана ясно, че голяма част от младите хора нямат представа за осъждането и обесването на Никола Петков, причината за смъртта на Георги Марков, Берлинската стена или полския профсъюз „Солидарност”.

Пред btv съставителите посочиха, че алтернативното учебно помагалото ще бъде официално внесено за съгласуване в Министерството на образованието. Те нямат големи очаквания то да бъде прието, но имат готовност да го разпространяват безплатно чрез беседи с учители в страната.

Христоманията може да бъде изтеглена в pdf-формат оттук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов