|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Изстраданата европейска мечта на България 1944-1989 г.” излезе в сборник ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 04 Април 2011 15:33

Първата по рода си българска инициатива на европейско ниво, свързана с комунистическото минало в страната  – конференцията „Изстраданата европейска мечта на България 1944-1989 г.”, която се състоя през ноември 2010 г. в Европейския парламент – вече може да бъде намерена в сборник.

Изданието, в което са събрани всички изказвания и материали от форума, е подготвено от екипа на депутата в Европейския парламент Андрей Ковачев (ГЕРБ), който организира конференцията.

В нея взеха участие над 20 души, репресирани от комунистическия режим, които разказаха пред Европейския парламент за българската съпротива срещу комунистическата власт в България в периода 1944-1989 г.

Сайтът Държавна сигурност.com предоставя възможност на желаещите да се запознаят с електронния вариант на изданието, което може да бъде изтеглено оттук.

Българската инициатива беше уважена от председателя на Европейския парламент Йежи Бузек и председателя на групата на Европейската народна партия в ЕП Жозеф Дол и подкрепена от фондация „Конрад Аденауер”. . В сборника за конференцията са включени техните изказвания, в които за първи път България получи обективна и висока оценка за приноса към съпротивата срещу тоталитарния режим в Източна Европа и за общата европейска памет.

В изданието са поместени изказванията пред Европейския парламент на осъдения на смърт през 50-те години Георги Саръиванов; на Алфред Фосколо, осъден на 15 години затвор през 1966 г. за разпространяване на позиви, призоваващи за демократични промени и приобщаване към свободна Европа; на Сабри Искендер, арестуван през 1985 г. при "възродителния" процес и въдворен в Белене, както и на редица други репресирани, сред които Добрин Радин, Петко Огойски, Зейнеп Ибрахимова, Васил Къдринов, Линяна Радева и други.

Публикувани са докладите на председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов и на Екатерина Бончева, член на комисията, а също така и на историците Михаил Груев и Момчил Методиев.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов