|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Андрей Ковачев: Българското общество трябва да знае истината за комунистическата диктатура ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 02 Юни 2011 21:10

Българската нация трябва да се обедини около една обща история за близкото минало като отправната точка трябва да е истината.

Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ) по време на конференцията "Изстраданата европейска мечта на България - (съпротивата 1944-1989 г.)", която се проведе в Стара Загора.

Форумът е организиран от Съюза на репресираните от комунистическия терор в България под егидата на българските евродепутати Андрей Ковачев и Илиана Иванова.

Той е своеобразно продължение на първата българска инициатива, посветена на съпротивата на комунистическия режим, която се проведе в Европейския парламент в Брюксел през ноември 2011 г. и която беше организирана от евродепутата Ковачев (материалите от нея изтеглете оттук).

 

Според него българското общество не трябва да робува на митология, която е била създавана по време на комунистическата диктатура, а да знае истината за това, което се е случило. „Част от тази истина, е че в България е имало една много сериозна съпротива срещу наложения с съветска окупация комунистически режим”, посочи Ковачев. .

 

По думите му историята не трябва да разделя българите, а да ги обедини, но същевременно отбеляза, че е налице проблем с прочита на страницата за комунистическия режим.

Ковачев подчерта, че управлението на ГЕРБ има политическата воля и предприема конкретни действия за прекъсване на някои от порочните практики на предишни политически мнозинства. Като пример той посочи назначаването на агенти на Държавна сигурност в българската дипломация. Той изрази категорично несъгласие с тезата на президента Георги Първанов, че дипломатите, осветени като агенти на ДС, са вкарали България в ЕС. „Излиза, че Държавна сигурност ни е вкарала в Европейския съюз, нещо, което не е вярно”, каза той.

Евродепутатът отбеляза още напредъка с отварянето на архивите на репресивния апарат на БКП и предаването им на комисията по досиетата, което реално започна при настоящото правителство.

Андрей Ковачев отбеляза също така и друг основен проблем, свързан с миналото, а именно липсата на справедливост към жертвите на комунизма и засегнатите от репресиите му.

Различни участници в конференцията в Стара Загора, голяма част от които репресирани от комунистическата власт, изложиха още свидетелства за нечовешкото отношение на управлението на БКП към инакомислещите или несъгласните с политиката и идеологията й.
Една част от присъстващите бяха бивши политически затворници, излежавали присъди при комунизма именно в затвора в Стара Загора.

На конференцията бяха представени видеоматериали за комунистическите репресии в лагерите и книгата на Никола Алтънков „Светците ги съдят”. В регионалната библиотека „Захарий Княжески”, където се проведе форума, беше открита и изложбата „Горяните – носители на свободния дух” – портрети на художника лагерист Костадин Събев.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов