|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Пълна зала в Кърджали на премиерата на „България под комунизъм” и изложбата за жертвите на лагера „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 06 Октомври 2018 08:17

alt

При голям интерес премина премиерата на книгата на Нася Кралевска „България под комунизъм” и представянето изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” снощи (5 октомври 2018 г.) в Кърджали.

Държавният театър „Димитър Димов” в града се оказа малък, за да побере всички желаещи да присъстват да двете събития, организирани от главния редактор на сайта Faktor.bg Стойко Стоянов, фондация „Истина и Памет” и ГС „Форум”.

Второто, допълнено издание на книгата на журналистката Нася Кралевска бе буквално разграбено от публиката, след близо час и половина дискусия за уроците от комунистическото минало.

 

alt

 

Кърджали беше вторият град от представянето на книгата в страната след Пловдив, където тя гостува по-рано тази седмица (в София премиерата се състоя на 27 септември).

Събитието в Кърджали привлече вниманието на граждани от различни поколения от града и други близки населени места. Сред публиката бе и група бивши лагеристи от „Белене” от турски произход, въдворени там без съд и присъда след насилствената смяна на имената през 1985 г., извършена от комунистическия режим.

 

alt

 

„Нася Кралевска живее в САЩ, но не е преставала да се връща в България, да пише за комунизма, да изследва този период, да събира документи и да се среща с живи свидетели от този период, които разказват за него. Тя систематизира изследването си по един уникален начин и се опитва да го направи по-достъпно за публиката”, заяви главният редактор сайта Faktor.bg Стойко Стоянов при откриването на премиерата.

 

alt

 

Журналистът Христо Христов представи изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, разказвайки, че тя е инициатива на три граждански организации фондациите „Остров „Белене” и „Истина и памет”, и Културен център „Евгений Босилков”.

Той посочи, че замисълът на пътуващата изложба е чрез нея да говорят лагеристи от различни обществени групи, попаднали в „Белене”, които са оставили писмени или устни свидетелства за преживяното в най-големия комунистически лагер в България.

 

alt

 

Изложбата стартира през декември 2017 г. в София и до момента тя вече е представена във Враца, Перник, Ловеч, Благоевград, Народното събрание на Република България, Казанлък, Смолян и Белене.

„Първият въпрос, който трябва да си зададем, когато сме заедно, е защо са ни нужди подобни текстове като този на Нася Кралевска, защо ни е нужно да погледнем лицата на тези хора, включени в изложбата, посветена на жертвите на лагера „Белене”? Какво още не знаем за тези години на комунизъм, за които нито има юридическа справедливост, нито екзистенциалните спомени ще престанат, нито мъката ще може да бъде изтрита”, заяви проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България.

 

alt

 

Тя говори за метастазите на комунизма, разпрострели се върху българското общество след началото на демократичните промени, които пречат за изграждане на нормално общество.

Проф. Келбечева изтъква достойнствата на книгата на Нася Кралевска, която в кратка форма разказва за съветизацията и комунизацията на България и за случилото се с българското общество след 9 септември 1944 г.

 

alt

 

Самата авторка разказа, че „България под комунизъм” е пряко свързана с предходната ѝ книгата „Без заглавие. Рушители и строители на България”, представяща събитията в първите няколко години след краха на комунизма през 1989 г.

 

alt

 

„Тогава още разбрах, че е много важно да се обясни как е дошъл комунизмът в България и какво се е случило на българското общество”, посочи Кралевска.

Тя подробно разказа за образите на различни българи, станали жертва на тоталитарната комунистическа диктатура, които са включени в книгата ѝ „България под комунизъм”.

 

alt

 

Текстове от изследването, включително и за „възродителния процес”, бяха представени от актьора Руси Чанев.

В последвалата дискусия Нася Кралевска отговаря на различни въпроси от публиката. Различни участници в събитието изразиха своето разочарование от факта, че в България не са се случили процеси на декомунизацията, както в други страни от Централна и източна Европа, от разделението между десните партии и липсата на правосъдие.

 

alt

 

Представено на книгата „България под комунизъм” продължава на 8 октомври в Благоевград от 19.30 часа в библиотеката „Паница” в кампуса на Американския университет.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов