|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комунизмът ни разделя, просвещение ще помогне на обществото да се обедини, убедена е Нася Кралевска ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 14 Октомври 2018 11:56

alt

„Струва ми се, че българският народ най-много има нужда от просвещение. Младите и по-възрастните българи трябва да знаят своята история, включително и периода на комунистическия режим и да имат общи национални герои”.

Това заяви журналистката Нася Кралевска в отговор на въпрос от публика по време на представянето на второто, допълнено издание на книгата ѝ „България под комунизъм” във Варна в петък вечер (12 октомври 2018 г.).

Книгата бе представена заедно с пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” в Арт галерията на радио Варна.

 

alt

 

Журналистката коментира, че въпреки изминалите близо 30 години от краха на комунистическата система истината за режима на БКП продължава да разделя българите.

По думите на Кралевска показателно е непознаването на истинските факти за комунистическия режим от страна на младите, а и на по-възрастните вече поколения.

„Това, че у нас продължава да се говори колко хубаво било при социализма, че младите хора се заблуждават от разказите на техните баби или дядовци за времето на Тодор Живков, трябва да срещне съпротива на обществото с представянето на истинските факти с книги, филми, публикации, изложби и изучаването на този период в училище”, каза още Кралевска.

 

alt

 

Тя разказа, че неслучайно е отделила място в своята книга „България под комунизъм” на истинските герои, онези, които са жертвали живота и сигурността на семействата си, съпротивлявайки се на съветизацията и комунизацията на България.

„Не е вярно твърдението, че режимът на БКП е приет безропотно и горянското съпротивително движение в страната, първото по рода си в страните от Източна Европа е нещо, с които трябва да се гордеем”, посочи още Нася Кралевска.

Тя изброи и десетки, политици, военни, журналисти и други българи, които са избити веднага след 9 септември 1944 г., само защото само защото са искали Българи яда бъде свободна и независима държава.

 

alt

 

Нася Кралевска говори подробно и за това, че на България изобщо не ѝ е било необходимо да внася комунизма и чуждите идеи за него от болшевишка Русия, за което лидерите на БКП са се превърнали в национални предатели.

Журналистът Христо Христов и изпълнителен директор на фондация „Истина и памет”, която организира представянето на книгата на Нася Кралевска в страната, заяви, че изследването е част от интелектуалната декомунизация в страната.

„У нас за разлика от други стари от Централна и Източна Европа не беше извършена декомунизация. Нямаше справедливост и правосъдие за лицата, извършили престъпления при комунизма, не беше направена лустрация, досиетата на Държавна сигурност бяха отворени с 16-годишно закъснение, време през което ДС и агентурата ѝ бяха оплели страната в нова мрежа”, добави Христо Христов.

Той отбеляза, че едва в началото на тази година Министерството на образованието и науката след силен граждански натиск е приело нова учебна програма за по-адекватно изучаване на комунистическия режим в часовете по история.

„Затова казвам, че книги като тази на Нася Кралевска са важен стълб в интелектуалната декомунизация, те помагат да се промени представата и мисленето за периода”, коментира Христов.

 

alt

 

С премиерата във Върна приключи представянето на книгата „България под комунизъм” в страната, като преди това срещи с авторката Нася Кралевска и дискусии за изследването ѝ бяха проведени в София, Пловдив, Кърджали, Благоевград и Радомир,

Заедно с книгата във Варна бе представена и пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”. Христо Христов
заяви, че идеята за изложбата, се е родила на остров Парсин.

Той разказа как първоначално са поставени десетина пана на стените на сградите на бившия Втори обект на лагера „Белене”. Последвалите коментари на посетители на „Белене”, че такава изложба би предизвикала интерес в много хора, които не могат да дойдат на острова, са насърчили организаторите са бъде създадена и пътуваща версия.

 

alt

 

 „Целта на изложбата е да бъдат забравяни жертвите на комунистическите лагери и по-специално тези на „Белене”. Затова подходът ни е бил за най-големия лагер на тоталитарното управление на БКП да говорят самите жертви чрез оставените от тях писмени или устни свидетелства.

Пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” е инициатива на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет” и на Културен център Евгений Босилков – Белене”.

Тя се радва на голям интерес и от декември 2017 г. досега е представена в София, Враца, Перник, Ловеч, Благоевград, Народното събрание на Република България, Казанлък, Смолян, Белене и Кърджали.

Във Върна тя ще остане до 26 октомври 2018 г. и може да бъде разгледана в Арт галерията на радио Варна.

 

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов