|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Проф. Евелина Келбечева: Мнозинството от българите нямат истинско познание за комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Неделя, 18 Ноември 2018 23:20

alt
„Мнозинството от хората в България нямат истинско познание за комунизма. Това е изключително тежка характеристика, която води до изкривява отношението към политическите проблеми в момента и отношението към приоритетните за България ориентири към Европейския съюз и НАТО”.

Това заяви проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България на провелата се дискусия „Комунистическото минало и процесът на демократизация в България”, организирана от сдружение „Достойнство, отговорност, морал” и фондация „Конрад Аденауер” в Гранд хотел „София” (16-17 ноември 2018 г.).

По думите ѝ това е и причината хибридната война, която води Русия, да засяга толкова сериозно България.

Проф. Келбечева бе един от лекторите в инициатива и в своето изказване акцентира върху състоянието на  българското общество по отношение на знанието за комунизма.

Тя подкрепи тезата си за незнанието за комунизма с паралел между социологически проучвания, проведени в началото на прехода и тези отпреди няколко години.

Данните от социологическо изследване на НЦИОМ през 1992 г. показват известен паритет между тези които се отнасят положително към комунизма и хората, които се отнасят отрицателно към комунистическия режим.

„Последните изследвания на „Алфа Рисърч” по тази тема от 2014 г. обаче драстично променят картината – 44% са тези, които одобряват комунизма, а 14% са онези, които не го оценяват положително”, посочи историкът.

Според проф. Келбечева знанието формира манталитета на нацията и отношение към съвременността и бъдещето. Тя посочи и една от основните грешки.

„Първо, ние никога не направихме задълбочен анализ на идеологията на комунизма, която и до ден днешен се шири под формата на неомарксизъм на много места, включително и на Запад”, каза още тя.

По думите ѝ това изкривява оценката за всичко, което се е случило не само в България след 1944 г., а в европейски и световен мащаб. „В този смисъл ние не осмислихме комунизма интелектуално и морално. Ние го виждахме и продължаваме да го виждаме много по-принизено – битово”, допълни проф. Келбечева.

Тя припомни думите на Хавел, че животът в тоталитарното общество е вътрешно сраснат  в тъканта на лицемерието и лъжата.

По време на дискусията актьорът Руси Чанев представи исторически свидетелства за комунистическия режим.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов