|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Българин, „враг на руския болшевизъм”, ще бъде увековечен в Европейския парламент ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Вторник, 20 Ноември 2018 21:21

alt
Името на една от жертвите на комунистическия режим – българския политик, дипломат и финансист Атанас Буров ще бъде увековечено в Европейски парламент, като изложбеното пространство в основната сграда на европарламента в Брюксел ще носи неговото име.

Това стана известно преди няколко дни, когато ръководството на ЕП прие това решение. Предложението на наименуването е внесено от  българския евродепутат Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ). Инициативата изложбено пространство в основната сграда на ЕП да носи името „Атанас Буров” е на делегацията на ГЕРБ в ЕП по предложение на евродепутата Андрей Новаков и тя е одобрена без възражения от Председателството на парламента. Процедурата по преименуването продължи около половин година.

„Това е признание за ролята и мястото на България и българския народ в Европа. Нашата страна от повече от десетилетие е горда и отговорна членка на европейското демократично семейство, от което комунистическата диктатура ни откъсна в продължение на 45 години. Радвам се, че заедно с моите колеги от ГЕРБ успяхме да съберем широка политическа подкрепа в Европейския парламент за това предложение и част от демократичното сърце на Европа ще носи името на един голям български и европейски демократ и държавник“, заяви Андрей Ковачев.

„Трябваше да минат повече от 70 години един от най-бележитите и успешни български политици да получи признание и то на европейско ниво. Горд съм, че именно Атанас Буров ще бъде първият българин, на който ще бъде кръстено пространство в Европейския парламент, защото той е сред онези смели държавници, които са запазили България в изключително труден период на две световни войни и държавни преврати. Макар приживе да остава непризнат, неоценен и съсипан от комунистическата власт, днес името му гордо ще показва приноса на България за изграждането на Европа“, заяви евродепутата Андрей Новаков.

Официалното откриване на изложбеното пространство е предвидено за началото на 2019 г.

Големият финансист и политик от Народната партия е министър на търговията, промишлеността и труда (1913, 1919-1920) и на външните работи и изповеданията (1926-1931).

Считан е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на ХХ век.  Заради политическите му речи и въвеждането на модерни за времето си европейски практики в България е наричан „идеолог на българската буржоазия”.

По време на Втората световна война Буров е противник на съюза с Германия и на 2 септември 1944 г. става министър без портфейл в правителството на Константин Муравиев, образувано като последен опит да се предотврати нападението на Съветския съюз срещу България.

Осъден е на една година затвор от т.нар. народен съд (присъдата е отменена от Върховния съд от 1996 г.). След освобождаването му през 1945г. той се присъединява към опозицията срещу комунистическото правителство. През 1947 г. се обявява срещу смъртната присъда на Никола Петков и е интерниран в Дряново.

Държавна сигурност го разработва още от 1947 г., когато му открива активно агентурно досие, за да следи неговата дейност и прояви, тъй като „за него има материали, които го уличават във вражеска деятелност”.

В рапортите си ДС го определя като „враг на руския болшевизъм” и човек, който след 9 септември 1944 г. „провежда вражеска дейност”. Държавна сигурност го разработва под псевдонима „БЕДЕК”.

През 1949 г. Атанас Буров е въдворен в концентрационен лагер край Дулово. През 1950 г. е арестуван и две години по-късно е осъден на 20 години затвор. Първоначално е затворен в Шуменския затвор, а след това е прехвърлен в Пазарджишкия затвор, където умира на 15 май 1954 г.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов