|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Андрей Ковачев: Европа се нуждае от рестарт на дебата за осъждането на тоталитарните режими на ХХ век ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Сряда, 16 Януари 2019 20:25

alt
Дебатът за приравняването на всички тоталитарни режими през ХХ век и осъждането на техните престъпления се нуждае от рестарт.

Това заяви българския евродепутат Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ), който в сряда (16 януари 2019 г.) откри в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург дебат, свързан с образованието и паметта за тоталитарното минало на Европа.

В инициатива на Ковачев участват всички евродепутати, а тя се случва десет години след приемането от Европейския парламент на резолюцията за европейската съвест и тоталитаризма през 2009 г.

„Национализмът и популизмът се подсилват от липсата на памет и разбиране за нашата история за ролята на европейската интеграция, за преодоляването на дълбоките рани от тоталитарните режими в Европа”, посочи в своята реч българският евродепутат, е автор на редица инициативи от 2010 г. насам, свързани с преосмислянето на тоталитарния комунистически режим в България.

По думите му Европа би се справила по-добре, ако беше извадила необходимите поуки от фашизма, националсоциализма, както и от комунизма.

„Когато не запознаваме младите поколения с тоталитарното минало позволяваме те да бъдат подвеждани с пропаганда и дезинформационни кампании, както за националсоциализма, така и за комунистическите режими, които и до днес се радват на носталгия поради незнание за мащабите и продължителността на техните престъпления”, заяви още Андрей Ковачев

Той посочи, че има различни политики, които в отделните страни на ЕС се прилагат за запознаване със същността и наследството на тоталитарните режими, но една от тях е универсална и може да бъде модел навсякъде – това е образованието.

Андрей Ковачев е убеден, че младите европейски поколения е необходимо а знаят, че за свободата и човешките права, които имат днес са се жертвали милиони.

Вижте цялата реч на Андрей Ковачев при откриването на дебата в Европейския парламент във видеото по-долу (забележка: видеото изисква приставката Flash Player).

 

Видео от речта на евродепутата Андрей Ковачев в Европейския парламент на 16 януари 2019 г.

 

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов