|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Изложбата, посветена на жертвите на концлагера „Белене”, стигна до Чикаго ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 15 Март 2019 20:50

alt
Пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, посветена на жертвите на най-големия лагер по време на комунистическия режим в България, стигна до Чикаго.

На 28 февруари и 10 март тя бе представена в за първи път извън в чужбина в българския културен център “Магура” в предградието Арлингтън Хилс на Чикаго.

Експозицията гостува в града с най-голяма българска емиграция в САЩ по покана на генералния консул на България в Чикаго Иван Анчев като част от културната програма на консулството.

Именно той откри събитието на пред сънародниците, дошли да се запознаят с изложбата.

На събитието присъстваха представители на различни поколения имигранти. Сред тях бяха и известни сънародници от по-старото поколение имигранти в града като носителят на земеделската идея Георги Миралаев, арх. Александър Дърводелски – дългогодишен ръководител на Българския национален фронт и редактор на сп. „Борба“ и деятел на антикомунистическата дейност на българските емигранти в Северна Америка, Шефкет Чападжиев – почетен гражданин на Илиноис и най-успелият български бизнесмен в Америка, известен в България с дарителската си дейност и Хамид Русев собственикът на вестник „България“.

 

alt

 

От България гости бяха кметът на община Белене Милен Дулев и арх. Александър Генчев,  автор на идейния проект за изграждането на мемориал на мястото на бившия лагер на остров Персин.

Експозицията, която включва 20 пана, представящи живота в трудовия лагер в периода 1949-1987 г., е инициатива на три неправителствени организации  „Остров Белене” (Михаил Маринов), „Истина и памет” (Христо Христов, проф. Евелина Келбечева, Георги Михайлов, Александър Кашъмов) и Културен център “Евгений Босилков – Белене” (отец Паоло Кортези).

Изложбата е съставена от 20 пана, представящи живота в концлагера (1949-1987), чрез писмените или устни свидетелства на оцелели лагеристи.

В нея са включени с представители на различни групи от българското общество, въдворявани в „Белене”, сред които дипломати, политици, оцелели горяни, свещеници, земеделци, функционери на БКП, представители на мюсюлманската общност, съпротивлявали се срещу насилствената смяна на имената през 1985 г. и др.

Пътуващата изложба стартира в София през декември 2017 г. и през миналата година бе представена в различни градове в страната.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов