|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Горяните от Кукленско са почетени ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 18 Май 2019 17:21

alt
„Най-после доживяхме в Куклен да имаме паметна плоча за онези хора, които преди повече от 50 години никой не ги споменаваше с нищо”.

С тези думи Христо Марков, депутата от СДС в 7-то Народно събрание (1990-1991) постави началото на церемонията по откриването на паметна плоча на избитите от комунистическия режим през 1948 г. горяни от Куклен, участвали в Асеновградската горянска чета или т. нар. Асеновградска конспирация.

В основата на инициативата са Владимир Гошев (интервю с него прочетете - ТУК), син на един от убитите горяни в Куклен – Георги Гошев, горещо подкрепян от Христо Марков, който е известен със събирането на важни свидетелства за жертвите на комунистическа диктатура в България.

 

alt

 

За изработването на паметната плоча им помагат репресирани от тоталитарното управление на БКП.

Седем години минават от началото на идеята да се постави паметна плоча на читалището в китното градче (от 2001 г. община) в подножието на Родопите само на няколко километра от Пловдив. Едва при сегашния кмет Мария Белчева това става възможно.

 

alt

 

Церемонията уважиха президентът (1997-2002) Петър Стоянов, председателят на БЗНС Николай Ненчев и министър на отбраната (2014-2017), кметът на Куклен Мария Белчева, председателят на местния Общински съвет Стефан Куцинов, граждани на Куклин и Пловдив, София, а за събитието бяха дошли чак репресирани от Кърджали.

Встъпителното си слово Христо Марков подчерта, че пачетната плоча е посветена на хора участвали в голямата горянска съпротива срещу комунистическия режим – Милан Гешев на 33 години, Георги Гошев на 30 години, Йордан Веселинов на 44 години, Илия Веселинов на 26 години, Кирил Веселинов на 32 години, Ангел Тасков на 42 години и Спас Писанов на 41 години.

 

alt

 

„Важното е, че споменът за тях оживя и ще живее”, заключи Христо Марков.

Преди откриването на плочата паметта на горяните бе почетена и с панихида от местния свещеник.

„Горяните са първите борци срещу съветизацията на Източна Европа. Горяните бяха истинската част на българския народ и нито бяха малко, нито бяха маргинализирани. На всичко отгоре те показаха смелост, която малко европейци навремето показаха”, заяви президентът Петър Стоянов.

 

alt

 

По думите му, когато говорим за горянското движение трябва ад имаме предвид, че именно то до голяма степен измива срама от лицето на българския народ и на България като страна, която година наред е сочена като най-верния сателит на Съветския съюз.

„Българските демократи са доказали, че могат да се борят за родината си до смърт – тази увереност ни дават горяните.

 

alt


Преди десетилетия, когато комунистическият режим настъпва с брутална сила смазвайки народ и държавност, горяните въстават готови да дадат живота си, но не и българската свобода”, заяви председателя на БЗНС Николай Ненчев.

Той определи техния бунт като е отношение към човешкото достойнство, правото да работиш, да имаш дом, да имаш почтен живот, да си свободен.

„Те са били непреклонни към установилият се тоталитарен режим”, допълни още Ненчев.

 

alt

 

След откриването на паметната плоча от Стоянов и Ненчев Владимир Гошев, синът на горянина Георги Гошев, разказа накратко за седемте жертви, чиито имена са изписани върху нея.

Самият Владимир Гошев е политически затворник и лежи в старозагорския затвор в една килия с друг политически затворник от Кърджали Халил Расим, който днес беше дошъл в Куклен да уважи този важен ден за неговия съратник по съдба.

 

alt

 

Събитието продължи с декламиране на стихотворения от бивш лагерист от Куклен, след което бяха поднесени венци и цветя.

Събитието в Куклен уважиха авторът на книгата „Концлагерът Белене” Борислав Скочев, както и авторите на книгите „Бивши хора” и „Погубената България” проф. Вили Лилков и Христо Христов.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов