|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Конференция: Памет и сърце. Осмисляне на българския тоталитарен опит ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Неделя, 23 Юни 2019 11:22

alt
Утре, 24 юни 2019 г., в Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще се открие Национална двудневна научна конференция „Памет и сърце. Осмисляне на българския тоталитарен опит”.

Тя е посветена на литературния историк и критик Вихрен Чернокожев, изследовател на творчеството на творци като Димитър Подвъзвачов и Радой Ралин, автор на проекта „Антитоталитарната литература” (2009) и съавтор заедно с проф. Зейнеп Зафер на антологията  „Когато ми отнеха името” – „възродителният процес” през 70-те и 80-те години на ХХ век в литературата на мюсюлманските общности (2015).

Събитието ще се проведе в Нова конферентна зала (Огледалната зала), Северно крило на СУ, ет. 2 и ще бъде открито в понеделник в 9,30 ч. от проф. Ана Стойкова, зам.-директор на Института за литература – БАН.

В него ще участват близо 30 лектори – представители на академичната общност, изследователи, документалисти, литератори и др.

Сред тях са проф. Зейнеп Зефер от Анкарския университет, проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България, литературният критик проф. Георги Цанков, проф. Румяна Станчева, историкът доц. Момчил Методиев, писателят Ганчо Савов, изследователят Борислав Скочев, автор на най-пълното изследване за концлагера „Белене” и др.

Ще бъдат представени най-различни теми, засягащи творци или процеси по време на тоталитарния комунистически режим, като българската литература в сянката на пропагандата през този период, творците, попаднали в комунистическите затвори, делото на мемоаристи, политически затворници и бивши лагеристи като Петко Огойски и Дянко Марков, знанието срещу „паметта” за комунизма, всекидневието и идеологията, писателят Георги Марков в поколенията на политическите емигранти, декомунизацията в България и много други.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов