|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Христо Христов с две лекции в Германия на българо-немски инициативи за преосмислянето на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 13 Ноември 2019 10:43

alt
Разследващият журналист Христо Христов и основател на сайтовете desebg.com, agentibg.com, pametbg.com и фондация "Истина и памет"ще участва в две българо-немски инициативи в Германия, организирани в рамките на 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

На 14 ноември 2019 г., четвъртък, той ще изнесе лекцията „Операции на Държавна сигурност и ЩАЗИ срещу Западна Германия (1949-1989)” в „Лев Копелев форум” в гр. Кьолн.

Събитието е организирано от Немско-българска родителска инициатива „Ян Бибиян” и е част от инициативата „Мостове към свободата” на сдружението.

В презентацията си разследващият журналист ще представи важни моменти от дейността на репресивният апарат на Българската комунистическа партия срещу Западна Германия по време на Студената война, както и тясното взаимодействие между Държавна сигурност и източногерманската ЩАЗИ, насочено срещу ФРГ.

В лекцията ще бъдат засегнати и теми като преследването от ДС на българската политическа емиграция във ФРГ и опитите за компрометиране и проникване във „вражеските” радиостанции „Свободна Европа” и „Дойче веле”.

Христов ще представи и примери с агенти на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (военното разузнаване), работили срещу Западна Германия и тяхното развитие в годините на прехода в България.

На 16 ноември 2019 г., събота,  разследващият журналист, ще бъде лектор на четвъртия немско-български исторически ден и конференцията „Между свобода и бягство: 30 години от падането на „желязната завеса“ и състоянието на немско-българските отношения”.

Събитието ще се проведе в Хановер в Ada-und-Theodor-Lessing-Volkshochschule и е организирано от сдружението „Българи(я) в Хановер” и   Немско-българско историческо дружество „Памет”.

На форума Христо Христов ще изнесе доклад „Декомунизация и преосмисляне на тоталитарното комунистическо минало 1989-2019. Какво успяхме и в какво не успяхме”.

В него ще засегне проблеми с протичането на основните процеси на декомунизацията в България.

Сред тях са правосъдието за престъпленията на комунистическия режим и въздаването на справедливост, като ще разгледа дела, по които българската съдебна система е стигнала до осъдителни присъди и други съдебни казуси, по които това не е станало, както и причините за това.

Христов ще представи и опитите в България да бъде проведена лустрация на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби или такива, в които лустрацията не е срещнала политическа воля.

Разследващият журналист ще представи и трудния процес на отварянето на досиетата на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА и постигнатото от независимата Комисията по досиетата през последните 12 години, откакто действа закона за досиетата, приет с рядък политически консенсус през 2006 г.

В презентацията си той ще се спре и на декомунизационната реформа в образованието с приемането на нова учебна програма (2018) по история за 10 клас, в която периодът 1944-1989 г. ще се изучава от тази есен за първи път в самостоятелен раздел с нови знания и термини.

Той ще се спре и на опитите истината за комунистическия режим да бъде манипулирана и изопачена в някои от новите учебници по история преди те да бъдат спрени това лято от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и одобрени от него след и сериозно редактиране на съдържанието им.

В конференцията в Хановер освен разследващият журналист ще участват и писателите Димитър Динев и Георги Тенев.

В двете събития в Кьолн и Хановер се очаква да вземат участие много българи, живеещи в Германия, сред които и политически емигранти по време на комунистическия режим, както и евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ), който с последователните си инициативи през последните 10 години допринесе значително за преосмисляне на тоталитарното наследство.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов