|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Единадесетокласници от Враца научиха основни митове и истини за комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 14 Ноември 2019 12:17

alt
Над 40 ученици от 11 клас от средните училища  „Христо Ботев”, „Васил Кънчов” и „Никола Войводов” във Враца научиха някои от основните митове и истини за комунистическия режим.

Те заедно със свои учители присъстваха на лекция на разследващия журналист Христо Христов „Падането на Берлинската стена и краят на тоталитаризма: Митове и истини за комунистическия режим”.

Той гостува в града по покана на Младежки дом – Враца, а събитието се състоя на 5 ноември 2019 г.

Младежкият дом организира подобни срещи от 2015 г. насам със своя дискусионен клуб „Истината ни прави свободни”, а Христов е бил лектор неколкократно.

Враца бе един от първите градове, в които бе представена пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, а преди това и домакин чрез общината на двудневната конференция „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание“, проведена през есента на 2016 г.


Цената на свобода днес

Пред младите хора разследващият журналист отбеляза, че се среща с тях, за да разговарят за ценностите, които имат две и тяхната цена.

„Свободата, която имате днес не е даденост. За нея са страдали много хора по време на комунистическия режим, когато тя е била отнета, а някои са платили с живота си, само защото са били свободолюбиви, демократи и патриоти ”, заяви Христов.

Той посочи, че падането на Берлинската стена, едно от най-уродливите творения на съветската система, е маркирало в историята началото на свободата в страните от тогавашния Източен блок, включително и в България.

По думите му въпреки изминалите 30 години оттогава много митове продължават да витаят в обществото, натрупани от 45-годишната пропаганда на комунизма.


За мита за „освобождението” на България от съветската армия през 1944 г.

Журналистът даде пример с мита, че съветската армия през есента е „освободила” България от нацизма. Христо Христов илюстрира фактите с отговорите на настоящия посланик на Русия у нас Анатолий Макаров, в интервю, което самият той взима неотдавна.

„Посланик Макаров отговори с „не знам и не мога да кажа” на три въпроса, които му зададох: колко нацисти са унищожени от съветската армия при „освобождението” на България от съветската армия, колко жертви тя е дала при това „освобождение” и да посочи поне един пронацистки или профашистки министър в правителството на земеделеца Константин Муравиев, на което Съветския съюз обявява война на 5 септември 1944 г.”, посочи журналистът (в България съветската армия не води никакви военни действия, включително и срещу войски на нацистка Германия, защото такива няма и не дава жертви, като се изключат умрелите съветски войници в Бургас, в резултат на изпития от тях метилов алкохол, б. а.).

По думите му истината е, че тогава съветската армия е окупирала България, а не я е „освободила” от несъществуващо нацистка власт или управление.


Митът, че Тодор Живков е бил свален от съпартийци

Друг мит, който той обясни е твърдението, че на 10 ноември 1989 г. генералният секрета на Политбюро на ЦК на БКП Тодор Живков е бил свален от власт, като това се преписва на комунистическите функционери Петър Младенов и Андрей Луканов.

 

alt

 

„С Живков се случва, това, което се случва с всеки комунистически ръководител в България – те са издигани и отстранявани от Кремъл. Съдбата на Тодор Живков е решена на няколко срещи със съветския посланик по това време Виктор Шарапов между 6 и 9 ноември, като Живков подава оставка пред тесния кръг на Политбюро именно на 9 ноември. Това, което се случва на следващия ден е, след като оставката му е приета от Пленума на ЦК да бъде съобщено на поданиците, че Живков е подал оставка”, обясни журналистът.

„Затова истината е, че не Живков е свален от някой от компартията, а е принуден да си подаде оставката от съветска страна”, заключи той.


Истината за стъкмистиката при комунизма

Той развенча още един мит, че България е била на едни от първите места по развитие в света по времето на комунистическия режим. „Вие сте млади, но важите родители са чували, че преди 1989 г. на статистиката у нас хората казваха стъкмистика, защото комунистическата пропаганда е имала за цел да лъже хората, а не да им казва истината. Това, където може да статистиката от онзи период не може да се приема за достоверно, защото в тази статистика не са включени два основни показателя – инфлацията и контролираното печатане на парични знаци”, поясни журналистът.

И подкрепи тезата си с признанието от 25 ноември 1989 г. на тогавашния началник на Четвърто икономическо управление на ДС ген. Кирил Величков, който на тайна среща на новия генерален секретар на БКП Петър Младенов с ръководството на МВР-ДС, заявява на комунистическия ръководител, който е сменил Живков, че „в статистиката от горе до долу изкривяват всичко”. Младенов му отговаря: „Те могат да изкривяват, но хората не са глупави, като влизат в магазина виждат, че всичко е празно”.


Истината за трита фалита на България при БКП

Христов разказа подробно за една от истините за режима на БКП – доказването да три фалита на страната по време, когато тя се ръководи от Живков – 1960, 1977 и 1987 г.

„Срещу тази истина за невъзможността на БКП да управлява ще чуете мита, че „Живков е построил две Българии”, посочи разследващият журналист, който разкри тайните фалити на комунистическия режим в едноименното си изследване от архивите на дело №4/1990 г. на прокуратурата за установяване на причината за икономическата катастрофа, завещана от БКП през 1989 г.

 

Митът, че при комунизма нямало престъпност

Журналистът подчерта и още един мит от времето на комунизма, а именно, че тогава е нямало престъпност. Той цитира анализ на МВР за борбата срещу престъпността от 1988 г., тоест от края на тоталитарното управление, от който е видно, че икономическите, стопанските и финансови престъпления, както и кражбите на МПС, взломните кражби и убийствата имат значителен ръст.

 

alt

 

„1153 души са убитите в резултат на пътни произшествия тогава, а за паралел през 2015 г. те са 679 души, като имате предвид, че преди 32 години нито пътища са били такива, нито колите, нито движението е било натоварено, както сега”, даде конкретен пример журналистът.


Митът, че Държавна сигурност – филиалът на КГБ – е работила за националната сигурност

В заключение той каза, че един от най-разпространените мигове е, че Държавна сигурност и работила при комунизма за националната сигурност. Журналистът разказа, че за разлика от сега, когато служителите на специалните служби и армията се заклеват в Конституцията да служат на България, тогава офицерите от ДС са се клели да бъдат „безпределно верни партията и дружбата с великия Съветски съюз”.

ДС е била подчинена пряко на партийния ръководител Тодор Живков и министърът на вътрешните работи, отговарящ за Държавна сигурност, никога не се отчитал пред Народното събрание или Министерски съвет.

„Репресивният апарат на БКП е обслужвал теснопартийния ѝ интерес и както един от комунистическите ръководители Вълко Червенков е казвал на служителите в МВР-ДС, че те са „очите и ушите” на партията, а Тодор Живков им е заповядвал, че трябва така да служат, че да имат привилегията да се наричат „филиал на съветския КГБ”, заключи Христо Христов.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов