|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Пред над 100 ученици и учители в Крумовград бе представена изложбата за жертвите на концлагера „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 29 Ноември 2019 21:18

alt
Пред над 100 ученици и учители от средно училище „Васил Левски” в Крумовград бе представена пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници на тоталитарния комунистически режим в България.

Събитието бе организирано по инициатива на общинските съветници от партия ГЕРБ в Общинския съвет на община Крумовград и се състоя в четвъртък (28 ноември 2019 г.) в средното училище „Васил Левски” по повод отбелязването на 30-годишнината от падането на Берлинската стена, с което през 1989 г. бе поставено началото на разпада на тоталитарната съветска система в Източния блок, включително и в България.

 

 alt

 

Освен ученици и учители от СУ „Васил Левски” на откриването на изложбата присъстваха ученици и учители от професионална гимназия по транспорт „Христо Смирненски” в Крумовград, както и преподаватели от гр. Джебел.

„Учебният предмет по история и цивилизации се изучава, за да може младото поколение да знае не само хубавите неща, които са се случвали в миналото, а и лошите. И да може да продължат хубавите традиции, а лошото да не се повтаря”.

 

alt

 

С тези думи директорът на СУ „Васил Левски” в Крумовград Цветан Терзиев откри събитието.

Изложбата бе представена от журналиста Христо Христов, изпълнителен директор на фондация „Истина и памет”, който пристигна от София специално за инициативата.

Той посочи, че идеята за пътуващата изложба се е родила на остров Персин – там където през 1949 г. комунистическият режим създава концлагера.

„Направихме изложбата заедно с приятелите от фондация „Остров Белене” и Културен център „Евгений Босилков” – Белене, за да може чрез писмените и устните свидетелства на оцелели лагеристи да знаем, помним и не забравяме преживяното от тях”, заяви Христо Христов.

 

alt

 

Той се обърна към младите хора и им разказа, че днес те имат свобода, която не винаги е съществувала, а по времето на тоталитарния много хора са платили с живота си или са били затваряни в затвори, или изпращани без съд и присъда в лагери като тези в „Белене” само защото са искали да бъдат свободни, мислили са различно от режима или просто не са го одобрявали.

По думите му в изложбата са включени различни представители на обществото и всеки един от тях е обобщаващ образ на дадена общност, група или прослойка.

 

alt

 

В изложбата са покани съдбите на дипломати, политици, земеделци, военни, горяните, „бившите хора” (както комунистическата партия нарича на хората от стопанския елит до 1944 г. и техните наследници), представители на творческата интелигенция, свещеници от различните християнски деноминации, на мюсюлманското малцинство, на младежите и др.

След откриването на изложбата се състоя импровизирана среща между училищното ръководство, изпълнителният директор на фондация „Истина и памет”, общински съветници и част от учителите.

 

alt

 

Христо Христов представи дейността и опита на фондация „Истина и памет” и заяви, че неправителствената организация е готова да се отзове и може да предложи различни извън класови форми, които учителите могат да използват за по-лесното обяснение на периода 1944-1989 г., който десетокласниците от тази учебна година ще изучават в самостоятелен раздел и с нови знания и термини в часовете по история и цивилизации.

Преподавател по философия сподели мнението, че изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” представя събития чрез личните съдби на жертвите и това ще я направи лесно достъпна за младите хора.

 

alt

 

Общинската съветничка Венета Добрева сподели, че около 40 педагогически специалисти по история от област Кърджали са участвали в преквалификацията на 750 учители от цялата страна тази пролет във връзка с новата учебна програма по история и цивилизации, в която за първи път ще се изучава комунистическия режим в самостоятелен раздел.

Пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” ще остане в Крумовград до 8 декември 2019 г.

 

alt

 

Тя стартира през декември 2017 г. в София. До момента е представена във Враца, Перник, Ловеч, Благоевград, Казанлък, Народното събрание, на мястото на Втори обект на бившия концлагер „Белене” на остров Персин по време на годишното честване в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим през май 2018 г., в Кърджали, Варна, в Чикаго, САЩ и в Хасково.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов