|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премахнаха червената петолъчка от паметника на жертвите от войните в село Одърне ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Вторник, 07 Юли 2020 14:27

alt

 

Комунистическият тоталитарен символ – червена петолъчка – поставен върху паметник на загиналите във войните 1912-1945 г. в село Одърне, Плевенско, вече е премахнат стана ясно днес.

Историята на демонтажа му започва преди десетина дни, когато евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) забеляза в профила на читател във Фейсбук снимка на въпросния паметник.

„Интересното е, че паметникът е посветен на жертвите от село Одърне, дадени не само в заключителната фаза на Втората световна война септември 1944 – май 1945 г., но и в Първата световна война, и Балканските войни, които нямат нищо общо с наложения след Деветосептемврийския преврат комунистически символ”, заяви пред desebg.com Андрей Ковачев, който още от първия си мандат като евродепутат е последователен политик в процеса на преосмислянето на тоталитарното комунистическо минало не само с редица свои инициативи, но и подкрепящ такива в тази кауза.

Той се свързва с кмета на село Одърне Свилен Огнянов (ДПС) и разговаря по въпроса. След това провежда телефонен разговор и с Детелин Василев (ГЕРБ), кмет на община Пордим, в която се намира село Одърне.

„Г-н Василев обеща да съдейства за премахването на тоталитарния символ и се радвам, че вече го е направил, за което му благодаря”, каза още Ковачев.

Демонтажът на петолъчката изпреварва писмото, което той и неговите колеги евродепутати  Ева Майдел, Андрей Новаков, Асим Адемов и Александър Йорданов са подготвили в Брюксел за премахването на комунистическия тоталитарен символ в плевенското село.

„Уважаеми г-н Ковачев, има много хора които биха желали да Ви благодарят за ангажимента и успеха на тема „Петолъчката” в с. Одърне. Аз също и от сърце. Още един път – мерси много, Вие връщате доверието, даже и постигнатото е да е малко на фона на осеяната ни с комунистически символи територия, то всъщност е много значително”, написа веднага след новината читателката Даниела Бури на профила на евродепутата Ковачев във Фейсбук.

Червената петолъчка в Одърне е само един от стотиците тоталитарни символи, останали в различни населени места и местности в страната въпреки изминали 30 години от краха на комунистическия режим в бившия съветски блок.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов