|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Дух и енергия донесе концерта в подкрепа на заснемането на филм за съветизацията на България ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 06 Юни 2021 11:25

alt

 

Много дух и енергия донесе благотворителният концерт-бенефис „Сбогом, братушки“, с който фондация „Истина и памет“ стартира кампания за набиране на средства за създаването на филм за съветизацията на България.

Залата в Общински Културен Институт  „Красно село“ в София се оказа тясна в петък вечер (4 юни 2021 г.), за да побере всички дошли на събитието.

Концертът продължи два часа, а близо 200 души се радваха на изпълненията на Снежана Абрашева (пиано) и Християн Радоев (тромпет), Виктория Петрова и Васил Дипчиков (балет „Арабеск“), Радослава Дюлгерова (пиано), Евгени Ноев – цигулка и Татяна Майони (пиано) - дуо "Артихармония", проф. Ангел Ангелов – Джендема, Ая и Росена Екимови с Боно Илков, Симеон Германов (Дедо Мони), бардовете Иван Христов (кавал) и Петър Чухов (китара), Ния Петрова – "Гласът на България" (2018), пианистът и композитор Васил Спасов, джаз символите Мирослава Кацарова и Иван Гърбачев, Христо Ламбрев – един от създателите на група „Сигнал”, младежки хор "Ролинг Тоунс" с диригент Станислав Кимчев, който бе и водещ на събитието.

 

alt

 

Васко Кръпката участва със специално видео, а една от неговите хармоники беше разиграна на търг, спечелен от зам.-кмета на район „Красно село“ Биляна Коцакова, като средствата от търга също бяха дарени.

Зрителите видяха и откъс от филма „Второто освобождение“ на Светослав Овчаров и Евелина Келбечева за трите години на съветска окупация на България, чиято премиера предстои на София филм фест.

Президентът Петър Стоянов (1997-2001) изпрати лично послание, с което изрази подкрепата си за заснемането на филм за съветизацията на България.

Дарение в подкрепа на идеята направи евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) чрез своя сътрудник в София, като по този начин той за пореден път показа, че винаги може да се разчита на него за инициативи, свързани с преосмислянето на тоталитарното комунистическо минало.

„Нямаше нито един човек, с който разговарях, да не ми каже, че идва специално да подкрепи каузата да се направи филм, разказващ как след 1944 г. България е подложена на тотална съветизация. Така че се убедих, че идеята се подкрепя горещо“, заяви пред desebg.com историкът проф. Евелина Келбечева, член на Управителния съвет на фондация „Истина и памет“ и основен организатор на събитието.

 

alt

 

„От името на фондация „Истина и памет“ благодаря на всички участници в концерта – на тези прекрасни изпълнители, които се включиха абсолютно безвъзмездно в инициативата, подкрепяйки със своя талант нашата идея за филм, както и на водещия Станислав Кимчев“, допълни проф. Келбечева.

Тя благодари и на екипа на Общински Културен Институт  „Красно село“ начело с неговия директор д-р Ивелина Кючукова, тонрежисьора Лъчезар Петров, Даниела Иванова и Александра Генова.

 

alt

 

Сайтът desebg.com припомня, че фондация „Истина и памет“ бе основана през 2016 г. от журналиста Христо Христов и в нейния Управителен съвет влизат проф. Евелина Келбечева – историк от Американския университет в Благоевград и инициатор на гражданската петиция за необходимостта от изучаването на тоталитарните режими в училище, адвокат Александър Кашъмов – ръководител на правия екип на фондация „Програма достъп до информация” и Георги Михайлов – историк, изследовател.

 

alt

 

Целта на фондацията е да подпомогне създаването на обективна обществена оценка за историята на комунизма и неговите престъпления, както и да участва активно в обществения дебат за необходимостта от преосмислянето на тоталитарното минало и предаването на знанието за него на следващите поколения.

Дарения за филма с работно заглавие „Съветизацията на България могат да се правят на сметката на банкова сметка на фондация „Истина и памет“ в Юробанк България АД (Пощенска банка):
IBAN: BG87BPBI79401082813401
BIC: BPBIBGSF
Основание за превод: Дарение за документален филм „Съветизацията на България“.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов