|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Десните почитат Светослав Лучников с паметник ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Петък, 03 Февруари 2012 17:51

Светослав Лучников, юрист, политик и общественик ще бъде почетен с паметник, стана ясно днес, когато се навършват 90 години от рождението му.

Символична първа копка беше направена в градинката пред Райфайзенбанк на ул. „Цар Иван Асен ІІ” с пресечката на ул. „Гогол”, където ще се издигне паметника.

Спонсор на статуята е д-р Георги Лазаров, емигрант в САЩ, председател на фондация „Свети Георги Победоносец” и инициатор на конкурсите за нови симфонични творби в 7/8 такт. Народните представители от Синята коалиция също са подкрепили финансово изграждането на проекта. Скулптор е Данко Данов.

На церемонията присъстваха граждани, общински съветници и депутати от Синята коалиция, сред които и лидерът на СДС Иван Костов, както и бившият председател на Народното събрание Йордан Соколов и бившият председател на Върховия касационен съд Иван Григоров.

.

 

Светослав Лучников е роден на 3 февруари 1922 г. в г. Русе.  Завършва право в Софийски университет "Кл. Охридски". Преди 9 септември 1944 г. е ремсист, но след 9-септемврийския преврат  отказва да влезе в БКП. Включва се в групата на университетските преподаватели, които изпращат обръщение до комунистическата власт за спасяването на Кръстю Пастухов, заради което е уволнен и са му отнети адвокатските права. Принуден е да се преквалифицира и става счетоводител.

След промените  е член на Националния клуб за демокрация и негов председател (1993-2002). Лучников е министър на правосъдието и вицепремиер в правителстовто на Филип Димитров (1991-1992), народен представител от СДС в 37-то, 38-то и 39-то Народно събрание.

Популярен е с  работата си по редица законопроекти, свързани с реституцията на отнетата след 9 септември 1944 г. собственост. Автор е на закона, наречен на негово име, задължаващ държавата да обезщети собствениците на одържавени имоти, чиято собственост е невъзможно да бъде възстановена.

Почива през 2002 г., като остава зад себе си образа на почтен политик и общественик с висок професионализъм в правото и един от искрено уважаваните демократи заради ненарушените му принципи и ненакърнения му морал.

По-късно в Националната библиотека в „Св. Св. Кирил и Методий” беше чествана неговата 90-годишнина от рождението му.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов