|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Стартира академичен сайт, посветен на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Петък, 23 Март 2012 09:22

Към портала на Нов български университет (НБУ) стартира нов сайт, посветен на комунизма (http://ebox.nbu.bg/comunism). В четвъртък пред студенти и учени в НБУ той беше представен от неговите инициатори доц. Момчил Баджаков и доц. Лъчезар Стоянов.

„Сайтът „Комунизмът – българската версия” се отличава от близки до тематиката за недалечното минало други страници в интернет пространството с това, че той има академична насоченост. Ще бъде поддържан от учени в полза на студентите”, обяви доц. Баджаков.

Той разказа, че идеята за сайта е предложена от проф. Богдан Богданов преди повече от година, време през което проектът е подготвен, за да изглежда така, както е днес.

По думите му в събирането и публикуването на документи и изследвания за българския комунизъм и посткомунизъм активно ще участват студенти от департаментите „Политически науки” и „История”. .

„Пътят към помирението с миналото не може да става чрез замазване на фактите и чрез забравата, а чрез неговото осмисляне”, посочи доц. Лъчезар Стоянов. Той отбеляза, че младите хора трябва да имат източници с достоверни факти за комунистическото минало, за да не попадат лесно в лустрото на манипулациите.

В дискусията взе участие политологът доц. Антолий Гълъбов, който обясни пред аудиторията, че проблемът с трудното преосмисляне на миналото от епохата на комунизма е свързан със загубата на първите 7 години от прехода към демокрация, които са използвани от стария елит успешно за трансформирането му в политическото и икономическото пространство.

„Бившата Държавна сигурност не е затворено досие, тя не е архаична структура, а жива мрежа с влияние в повечето сфери на обществото”, посочи той.

Политологът препоръча на авторите на сайта да предложат удачни форми, чрез които темите в сайта да влязат в курсовете и да има възможност за практически упражнения от страна на студентите.

Въпреки че сайтът е в началото, ако бъде ефективно поддържан, без съмнение той би бил от полза на студентите.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов