|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Историята на една снимка ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Петък, 20 Април 2012 11:05

В паметта ми ярко са се запечатили две събития след 10 ноември 1989 г., които от известно време се опитвам да представя на сайта.

Едното е първото влизане на комунистите в църква – новият генерален секретар на БКП Петър Младенов и новият министър-председател Андрей Луканов в храма „Александър Невски”.

Второто събитие е отиването им на каменната кариера на лагера край Ловеч през пролетта на 1990 г.

Особено важно беше да открия снимки от тези две събития и да ги публикувам, но ударих на камък.

Неотдавна при отразяване на поклонението в памет на жертвите на комунизма в лагера край Ловеч щастието ми се усмихна. След панихидата на кариерата при мен дойде мъж, който носеше в ръцете си две снимки.

На тях беше запечатано посещението на Петър Младенов през март 1990 г. на каменната кариера на лагера край Ловеч и реакцията на хората от града.

Николай Недялков, съхранил снимките от събитието преди 22 години, е един от основателите на СДС и координатор на СДС за Ловешка област в периода (1991-2001). Ето и неговия разказ:

„През пролетта на 1990 г. разбрахме, че комунистите ще дойдат на кариерата, за да поставят демонстративно тяхна плоча. По най-бързия начин се организирахме и в деня на идването на Петър Младенов ние го очаквахме на кариерата.

Предния ден и нощ  изляха асфалт по пътя за кариерата, за да може Младенов и Луканов да стигнат до нея удобно.

Хората около Младенов на снимката са местни партийни величия, Луканов беше малко по-назад. Ние ги посрещнахме с този плакат – „Убийците се връщат на местопрестъплението”. Бяхме се събрали демократи от Ловеч, Троян и Плевен.”

.

 

На снимката с Петър Младенов е заснет и екипа на предаването „Панорама” на Би Би Си, който по това време е в България и снима филм за промените в страната. Една част от лентата е посветена на лагерите.

Емил Бърнеков, член на общинското ръководство на СДС в Ловеч, допълва:

„По това време Ловеч беше големият център на Търновска, Габровска, Плевенска и Ловешка област. Тогава се видя, че лидерите на комунистическата партия всячески желаят да се покажат пред България и света, че са се променили, но това беше само повърхностно”.

Изминалите години доказват това мнение. Бившите комунисти и правоприемникът им БСП не се извиниха за убийствата и терора в лагерите, нито повече са проявявали инициатива да почетат паметта на жертвите в лагера край Ловеч.

За разлика от тях това го прави всяка година (последната събота на месец март) демократичното общество в Ловеч и региона – традиция, която  е превърнала този ден в ден за почитане на паметта на жертвите на комунизма.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов