|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Почетоха паметта на ликвидираните по заповед на Москва български оръжейници ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Петък, 20 Юли 2012 16:28

Потомци на оръжейниците, създали българската отбранителна промишленост между двете войни 1919-1941 г., и граждани в Казанлък и Сопот почетоха 60-годишнината от ликвидирането на оръжейните специалисти от Държавна сигурност по заповед на Москва.

Инициативата е на Общобългарския комитет „Генерал Иван Вълков” в Казанлък.

„На този ден всяка година се прекланяме пред паметта на оръжейните специалисти, заплатили с живота си създаването на българската отбранителна промишленост”, заяви пред сайта desebg.com Йордан Маринов, председател на комитета.

През 1948 г.  е арестуван ген. Димитър Томов, началник на отдел „Военна промишленост” , а след него и всички началници на държавните военни фабрики - „Арсенал” в Казанлък, ВМЗ в Сопот, Държавните самолетни фабрики в Казанлък и Ловеч, Държавните ремонтни работилници в Карлово и София.

Петимата директори са съдени от специален военен съд с председател ген. Димитър Димов, съветски политимигрант. На смърт са осъдени трима души, а останалите на доживотен затвор. .

По политическия процес през 1952 г. е осъден на смърт полк. Крум Тодоров, последният началник на Държавна военна фабрика (1944-1948). Смъртна присъда получава и главният инженер подп. Ганчо Гигов.

След разправата с оръжейниците започва партийното прочистване сред работниците – инженери, служители, механици във военните заводи. То е осъществено чрез Държавна сигурност под ръководството на тогавашния зам.-вътрешен министър ген. Георги Кумбелиев. Премахнати са всички специалисти, завършили на Запад и такива, които не са споделяли открито подкрепата си към комунистическата власт.

„По този начин цялата българска отбранителна промишленост е смазана и на мястото на големите родни професионалисти в тази област са поставени от партията млади партийни кадри, учили в Съветския съюз и беззаветни предани на Москва и БКП”, посочи Йордан Маринов.

Инициаторите на честването отбелязаха в с. Габарево и 61-годишнината от ликвидирането на младежите горяни от отряд „Никола Петков”. Те са избити без съд и присъда в Турийския Балкан през 1951 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов