|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Началото на съветската окупация на България – 8 септември 1944 г. ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 08 Септември 2012 18:58

На този ден преди 68 години Червената армия навлиза в България и при военна операция налага съветска окупация. Този ден не се отбелязва по никакъв начин от промените насам, а с него започва една от най-жестоките страници от най-новата българска история.

Миналата година сайтът desebg.com за първи път представи по-обстойно подготовката на окупацията на България и операцията по нахлуването на Червената армия.

Тя протича от 8 до 10 септември 1944 г., като протича без нито един изстрел срещу армиите на 3-ти Украински фронт, които навлизат от територията на Румъния и с десанти от Черно море.

Присъствието на съветски войски продължава до декември 1947 г. и на практика предопределя развитието на страната за следващия близо половин век.

За по-новите посетители на desebg.com сайтът предлага публикуваното миналата година видео по тези тема, което е с участието на актьорите Руси Чанев и Валентин Ганев. То може да бъде видяно – тук.

.

Карта на нахлуването на Червената армия в страната със статистика за броя на войската и въоръжените на 3-ти Украински фронт, Царство България и на Германия вижте – тук.

Фотогалерия от подготовката и нахлуването на Червената армия от фотографии на Националния военноисторически музей, откупени специално за публикуване на desebg.com вижте – тук.

Как България е докарана до национална катастрофа по време на съветската окупация – вижте документалната книга на историка Веселин Ангелов – тук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов