|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Видео интервю: Никола Марков. Част 2: Любен Константинов е човекът, който е трябвало да сипе отрова в чашата на Георги по заръка на ДС ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Христо Христов   
Вторник, 11 Септември 2012 11:54

alt

На 11 септември преди 34 години в болница в Лондон почива големият български писател и критик на комунистическия режим Георги Марков. Лекарите констатират отравяне на кръвта в резултат непозната отрова, която не е оставила следи. Четири дни по-рано Марков е убоден от непознат мъж на моста „Ватерло”.

На мястото на убождането в крака на писателя лекарите откриват микроскопична сачма, чрез която е вкарана отровата, най-вероятно рицин.

Сайтът desebg.com публикува част 2 от видео интервюто с Никола Марков, брат на писателя. В него за първи път той разкрива името на човека, който ДС е уговаряла да сипе отрова в чашата му по време на почивката му на о. Сардиния през юни 1978 г.

Това е българският емигрант в Германия Любен Константинов, който търгува с пощенски марки с Никола Марков. Този опит за ликвидиране на писателя предхожда покушението на моста „Ватерло” с няколко месеца.

По думите на брата на Георги Марков Константинов е получил шишенце с отрова от ген. Владимир Тодоров, началник на Първо главно управление на ДС (1986-1990), а през 1978 г. зам.-началник на комунистическото разузнаване.

Случаят е описан в книгата на журналиста Христо Христов „Убийте Скитник”, но без там Никола Марков да разкрива самоличността на Константинов.

Константинов отказва да изпълни „мократа поръчка” на ДС и предупреждава Никола, че е взето решение за убийството на Георги Марков.

.

В част 1 на интервюто Никола Марков разказва за семейство си, за Георги Марков като млад и за промяната, която донася в България 9 септември 1944 г.

 

 

Част 2 от интервюто с Никола Марков.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов