|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС след Указ 56: Фирмите в енергетиката са обречени на провал, държавата затъва в дългове ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ІV управление
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 04 Август 2014 17:21

alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретен доклад относно: Оперативната обстановка и дейността на органите на Държавна сигурност за защита на икономиката и подпомагане на нейното развитие след приемането на Указ за стопанска дейност и въвеждането на фирмената организация.

Документът е от месец май 1989 г. и е подписан от началника на Четвърто (икономическо) управление на ДС ген. Кирил Величков. В него се отбелязват, че действащата нормативна база (в края на управлението на БКП, бел. ред.) не съответства на фирмената организация, която върхушката на комунистическата партия въвежда с Указ 56 за стопанската дейност, приет в началото на същата година.

В доклада се предупреждава, че стартирането на фирми в няколко отрасли, с които БКП и нейните наследници след края на режима продължават да се гордеят, като минното дело, металургията и енергетиката, е обречено на провал още със създаването им.

Това е един от малкото документи, в който ДС не подминава и порочната практика икономиката да се „управлява” чрез нереални планове, които водят до задлъжняването на страната с милиарди долари.

Началникът на Четвърто управление на ДС, създадено с решение на Секретариатът на ЦК на БКП през 1986 г. на основата на управление „Икономика” във Второ главно управление на ДС, посочва, че предстоят промени в Конституцията (от 1971 г., бел. ред.) и законите за задълженията и договорите, за собствеността на гражданите (България е една от държавите с най-висок процент държавна собственост от останалите страни от Източния блок, бел. ред.), за наследството и др.

ДС е констатирала, че проектите за създаване на фирми по Указ 56 се подготвят от ограничен брой специалисти, а областните и общински ръководства на партията, както и асоциациите обединяващи държавните предприятия в различни сектори от плановата икономика в НРБ, се намесват при образуването на фирмите без да се интересуват от специфичните особености.

Държавна сигурност признава, че фирмите, които се образуват от т. нар. първоешалонните добивни отрасли – минното дело, металургията, минералните суровини и енергетиката, са обречени на провал още със създаването си.

ДС не посочва причините за това, го подчертава като проблем още в началото на доклада.

Четвърто управление на ДС също така не спестява истината, че плановата икономика страда от „вредната практика” за създаването на нереални планове.  „Валутните разходи неколкократно надвишават валутните приходи, което доведе до увеличаване задлъжнялостта на страната с 1 – 1,5 млрд. долара годишно. Това е реална заплаха за икономическата сигурност на България”, се посочва в строго секретния доклад.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност и краят на тоталитаризма”, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов