|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Как в Държавна сигурност решиха да създадат икономическо управление преди третия фалит на БКП ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ІV управление
Написано от Христо Христов   
Петък, 12 Август 2011 10:32

Сайтът Държавна сигурност.com публикува стенограма на колегиума на МВР, на която се обсъжда създаването на самостоятелно икономическо управление на ДС.

През 1982 г. в рамките на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) е обособено икономическо управление, но четири години по-късно в МВР на дневен ред излиза извеждането му като самостоятелно управление.

Разбира се, както всички важни неща, свързани с Държавна сигурност, въпросът за създаването на самостоятелно икономическо управление е обсъждан при партийния и държавен ръководител Тодор Живков, както и е взето становището на КГБ.

Стенограмата от януари 1986 г. предшества решението на Секретариата на ЦК на БКП, с което седмица по-късно е утвърдено създаването на управлението.

Документът показва, че в МВР и Държавна сигурност не са имали точна представа за икономическото положение в НРБ. Още през 1985 г. икономическите показатели в страната се влошават. Комунистическото управление започва да покрива огромните загуби в селското стопанство и фалиралите аграрно-промишлени комплекси. Вложените милиарди в изграждането на тежко машиностроене (три нови заводи в Хасково, Русе и Радомир) в периода 1975-1985 г. не оправдават очакванията на Живковото управление за постигане на бърз икономически успех. .

Липсва и валута за развитието на електрониката, а високата цена на продукцията й и ниското й качество кара традиционният съветски пазар да предпочете други производители от социалистическите страни като ГДР. Оръжейният комплекс произвежда продукция, която се пласира в държави от Близкия изток и развиващи се страни от Африка, но изключително чрез предоставянето на държавни кредити, чиято обща сума надхвърля 1.3 млрд. долара (дълг към България на тези страни).

Генералният секретар на БКП не се решава да извърши реални икономически реформи без да разчита на Съветския съюз, а лидерът на КПСС Михаил Горбачов се опитва чрез преустройство на икономиката да предотврати краха й. Още от 1980 г. СССР намалява предоставянето на енергийни ресурси в страните от социалистическия лагер, включително и за НРБ.

Живков задържа третия фалит (първите два са през 1960 г. и 1977 г.)         на управлението си до 1989 г. изключително с нови кредити от западни банки. Дългът към тях в края на управлението му надхвърля 10 млрд. долара, а вътрешният дълг достига до 26 млрд. лева.

При обсъждането на създаването на самостоятелно управление в ДС, което да обезпечи икономиката, участват:

 

  • Ген. Димитър Стоянов – министър на вътрешните работи;
  • Ген. Георги Аначков – зам.-министър и началник на Второ главно управление на ДС;
  • Ген. Стоян Савов – зам.-министър на вътрешните работи;
  • Ген Антон Мусаков – началник на Шесто управление на ДС;
  • Ген. Костадин Коцалиев – началник на Главно следствено управление на МВР;
  • Ген. Иван Димитров – зам.-министър и директор на „Народна милиция” на МВР и някои други членове на колегиума на министерството.

 

Новото управление е определено като Четвърто управление. Дотогава под тази номерация се се води техническото управление, което от 1986 г. се променя в Оперативно-техническо управление в системата на ДС.

За краткия период от съществуването си (1986-1990) Четвърто (икономическо) управление отговаря за контрола върху държавната контрабанда (транзитна търговия), която включва и наркотични вещества като каптагон.

 

Докуметът е включен в сборника "Държавна сигурност - структура и основни документи" на комисията по досиетата.


 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов