|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
От Пловдив стартира представянето на „Операция МАРАТОН” в страната ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 23 Януари 2013 19:23

alt

Във вторник вечерта клуб „Петното на Роршах” в Пловдив се изпълни с гости, дошли да уважат премиерата на най-новата книга на разследващия журналист Христо Христов за кражбата на „История славянобългарска” от Държавна сигурност – „Операция МАРАТОН”.

Издателство „Сиела” я пусна на пазара в края на 2012 г., а след софийската премиерата, вчерашното представяне на книгата в Пловдив беше първата от поредици премиери в по-големите градове в страната.

„Операция МАРАТОН” е поредното прецизно журналистическо разследване на Христо, конструирано върху детайлно проучване на архивите на Държавна сигурност, посветено на случая с кражбата на оригинала на „История славянобългарска” в българския манастир „Зограф”, посочи писателката Ина Иванова, публикуваща в сайта public-republic.com.

По време на дискусията авторът разказа как е достигнал до разкритието, а именно четейки досиетата на двамата от агентите митрополити – Варненският митрополит Кирил и Неврокопският митрополит Натанаил. Двамата са вербувани като млади монаси от отдел 14 за културно-историческо разузнаване на Първо главно управление на ДС с цел да бъдат внедрени в манастира „Зограф”. „Не съм очаквал да попадна на документи, свързани с кражбата на Паисиевата история, а по-скоро на допълнителни материали за двамата митрополити”, посочи Христо Христов.

Той разказа подробности от механизма на работа с архивите на ДС, за да могат читателите да придобият представа за успешните практики, водещи до ефективни разкрития. „Много е важно обществото да знае, че именно от архивите на Държавна сигурност излезе тази истина, защото това е много силен аргумент срещу тезата, че архивите на ДС били унищожени и нищо не можело да излезе оттам”, допълни журналистът.

 

alt

 

Според него това е първото голямо откритие в архивите на ДС, което е направено там, където трябва – в читалнята на комисията по досиетата.

Той подчерта, че разкриването на истината за кражбата на Паисиевата история слага край на още един мит на ДС и спира обществените манипулации с него.

Участник в дискусията се поинтересува дали книгата оневинява несправедливо обвинявания по слухове доскоро инж. Петър Митанов като извършител на кражбата, който е участвал в реставрационните дейност в „Зограф” през 80-те години. Авторът посочи, че архивните документи недвусмислено показват изпълнителите на операция „МАРАТОН” – разузнавачите Венцислав Агайн и Иван Генев, работили през 1985 г. под дипломатическо прикритие в Гърция.

Друг читател се интересува как авторът успява да преодолее манипулациите на бившите служители на ДС и успява да не бъде заблуден. Христо Христов отговори, че обикновено пристъпя към срещи и разговори с щатни или нещатни сътрудници на ДС едва след като е проучил необходимите документи и това му помага да не бъде подведен.

Бившият депутат от 7-то Велико Народно събрание от СДС Христо Марков попита дали президентът Желю Желев е знаел, че това е операция на Държавна сигурност. Той припомни, че този въпрос е поставян в началото на 90-години и в парламента и тогава Желев е твърдял, че не е знаел.

Христо Христов посочи, че при разгласяване на кражбата от Петър Митанов като председател на Ефория „Зограф” през 1992 г. всички институции са знаели за случилото се, но никой не е предприел действия. Нещо повече президентът Желев до 1996 г. е могъл да вземе решение за съдбата на реликвата, която е останала заключена в касата на директора на Националната разузнавателна служба ген. Бриго Аспарухов, но не го е направил. „Дори при дебата къде е мястото на реликвата той изрази позиция, че тя не трябва да се връща в манастира”, припомни авторът.

 

alt

 

Участничка в дискусията изрази съжалението си от късното отваряне на досиетата и от факта, че българското общество е притръпнало с разкритията за агентурната принадлежност на политици и важни обществени фигури. „Ние виждаме как те са навсякъде, а сега сме изправени пред опасността Българската православна църква да избере за нов патриарх агент на ДС”, каза тя.

Христо Христов отговори, че досиетата на владиците са огласени преди една година и Светия синод е избрал погрешна тактика – да мълчи с надеждата, че този проблем ще бъде забравен, вместо да излезе със становище. „Да се надяваме, че сред делегатите на Патриаршеския събор разумния глас ще надделее и те няма да сътворят един такъв гаф, който ще компрометира страната”, отговори журналистът.

 

alt

 

Преди премиерата той даде интервю на радио „Пловдив” и регионалния канал на БНТ. Журналистите потърсиха неговото мнение и за случилото се с Ахмед Доган. Христов посочи, че на своя сайт desebg.com публикува в момента онлайн досието на доскорошния лидер на ДПС и всеки може лично да се запознае с документите от агентурното минало на Доган, за да види неговото истинско лице. „Абсолютно неприемливо е агентите на Държавна сигурност днес да се представят като борци и защитници за демокрацията”, е мнението на основателя на desebg.com.

 

alt

 

Представянето на „Операция МАРАТОН” е третата премиера на Христо в Пловдив. През 2005 г. в Балабановата къща той представи там своето разследване „Убийте Скитник” – българската и британска политика по случая с убийството на Георги Марков. През декември 2009 г. отново в „Петното” писателят Александър Секулов представи книгите му „Империята на задграничните фирми” и „Тодор Живков. Биография”, издадени от „Сиела” през същата година.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов