|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиерата на новата книга за Радой Ралин от архивите на ДС събра най-верните му почитатели ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Петък, 26 Април 2013 12:09

alt
Най-верните приятели, почитатели и читатели на големия български сатирик Радой Ралин препълниха снощи залата на „American corner” в Столична библиотека на пл. „Славейков” в столицата, за да присъстват на премиерата на една дългоочаквана книга „Радой – смутителят на реда и тоягата на властта”. Дългоочаквана, защото читателите на desebg.com бяха информирани преди няколко месеца, че Стефан Стоянов, по-малкият син на писателя и неговата съпруга Таня Стоянова от няколко години проучват архивите на бившата Държавна сигурност в опит да реставрират унищоженото през януари 1990 г. досие на Радой Ралин.

 Хвърлените усилия си заслужават, защото двамата предлагат един уникална книга, написана от самите тях, близките на преследвания от ДС творец.

Оформена по блестящ начин от издателство „Изток-Запад” документалното издание респектира не само с външния си вид и обем, но и със съдържанието си (тя ще бъде представена тази неделя в електронната библиотека на desebg.com).

 

alt

 

Изследването, което надхвърля над 700 страници, е резултат от дългогодишните усилия на Таня и Стефан да открият истинското отношение на режима към един от най-силните критици на порядките по време на комунизма. Тази истина те я откриват именно в архивите на ДС.

Литературният критик и приятел на Радой Ралин Вихрен Чернокожев обясни значението на новото изследване:

 

alt

 

„Документалната книга на Таня Стоянова и Стефан Стоянов е важна не само заради публикуваните за първи път документи, един огромен документален масив за репресиите на Държавна сигурност срещу хората на изкуството през периода на 50-80-те години на XX век и лично срещу Радой. За съжаление някои от тези репресии успяха, защото и днес хората на изкуството стават все по-малко, все по-самотни и все по-мълчаливи на свечеряване в литературата, както писа неотдавна Георги Мишев.”

 

alt

 

По думите му изкуството никога не е било и няма да бъде масово чудо. „Възстановявайки чрез търпеливо проучване на редица литерни дела, досиета и други архиви, свързани със заличеното дело за оперативна разработка срещу Радой Ралин под кодовото име „КОЗЕЛ” трудът на Таня и Стефан отменя аргументите на Ралиновите вчерашни и днешни многобройни хулители, които твърдяха и днес продължават да твърдят, че Радой бил официалният дисидент, царски шут, луд на когото било позволено да говори, за да изпуска парата на народното недоволство”, посочи литературният критик.

 

alt

 

Според него онези, които продължават да твърдят, че творецът е бил шутовският край на тоягата на властта след новата книга остават без всякакви аргументи.

Премиерата уважиха скъпи приятели на Радой Ралин като Джони Пенков, Георги Чапкънов, проф. Ева Соколова и Йордан Соколов, писатели, артисти, много граждани.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов