|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Най-новата биография на Георги Димитров разкрива ролята му в септемврийските събития през 1923 г. и при атентата в „Св .Неделя” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Вторник, 28 Май 2013 19:22

alt
В препълнената зала на Френския културен институт в София тази вечер се състоя премиерата на най-новото изследване за Георги Димитров. Автор на книгата „Георги Димитров. Една критическа биография” е Мона Фосколо, френски политолог с български корени, а изследването е издадено от издателство „Просвета”. Мона Фосколо е дъщеря на политическият затворник по време на комунистическия режим Алфред (Фреди) Фосколо, осъден в края на 60-те години на ХХ век за участие в нелегална организация, разпространяваща призиви срещу управлението на БКП.

Жил Руе, аташе за университетско и научно сътрудничество и зам.-директор на Центъра за сътрудничество и културна дейност, посочи, че историята се нуждае от прочит, а хората – от необходимост да си припомнят важни исторически моменти и личности.

alt

 

„Забележително е, че Мона Фосколо е защитавала тезата си във Франция с Цветан Тодоров", отбеляза френският дипломат.

Проф. Любомир Огнянов подчерта, че изследването е много добре структурирано и подплатено с архивен материал. „Много добре са представени всички страни от дейността на Георги Димитров, като се започне от неговото детство и се премине през синдикалната му дейност, работата му в Коминтерна и се стигне до ролята му след 1946 г”, каза историкът. Той акцентира върху събитията от септември 1923 г. (Септемврийското въстание), на които е направен точен и премерен анализ. Проф. Огнянов даде висока оценка и на следващия период –бягството на Димитров от България и началото на тероризма и въоръжената борба, която БКП организира в периода 1923-1925 г., сред които и атентата в църквата „Св. Неделя”. По думите му книгата е написана обективно и точно, подчертавайки, че авторът е избягвал крайните оценки.

 

alt

 

Доц. Михаил Груев отбеляза, че има доста биографии на Георги Димитров, а образът му е потънал в толкова стереотипни клишета, че човек се пита кой беше този функционер? „Приносът на изследването за Димитров са новите извори, които Мона Фосколо е привлякла. Нов е и подходът при интерпретацията на Георги Димитров. Неговата фигура е обект на много полярни оценки и обикновено подходите са анти и про Димитров. Подходът, който Мона Фосколо е избрала, е подход встрани от тези крайни оценки”, отбеляза доц. Груев. Историкът посочи, че авторът е поставил фактите на масата и е оставил читателят сам да направи своите изводи и заключения.

 

alt

 

Михаил Груев отбеляза и новата фактология, която е дадена в книгата. Той открои отношението на Димитров към атентата в църквата „Св. Неделя”. Другият момент е ролята му в Септемврийските събития от 1923 г., а също така и борбите в Коминтерна.

Самата Мона Фосколо заяви, че е била провокирана да започне работа от своя научен ръководител в университета в Париж след излизането на Дневника на Георги Димитров (1997). Тя сподели, че биографическия подход разширява погледа до цели системи, общества или събития. „От друга страна, следвайки задачите, връзките и позициите на Георги Димитров и тяхната еволюция, социологическият метод разкрива противоречията, трагичните, комичните, а понякога и абсурдните измерения на човека”, обясни Мона Фосколо.

 

alt

 

Тя благодари на всички историци и специалисти, както и на служителите от различните български архиви, които са й помогнали по време на подготовката на научната й работа, чийто синтезиран вариант е представен в издадената книга.

 

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов