|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Как Шесто управление на ДС е чело „Задочни репортажи за България” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 28 Февруари 2011 22:06

На 1 март 2011 г. се навършат 82 години от рождението на гениалния български писател Георги Марков. В секция „Книги” на рубриката „Памет” сайтът Държавна сигурност.com ви представя неговите „Задочни репортажи за България” – една от най-забележителните панорами, запечатали за поколенията истината за епохата на комунизма.

В част 1 бяха разказани малко известни моменти и подробности историята на написването на „Репортажите”.
Част 2 показва как Държавна сигурност е чела „Задочни репортажи за България”
Част 3 ще бъде посветена на издаването на първото издание на „Репортажите” зад граница през 1981 г.
А част 4 на перипетиите около издаването на „Репортажите” през 1990 г. в България, както и информация за последвалите издания на книгата в страната.

Ефектът от „Задочни репортажи за България”, които радио “Свободна Европа” започва да излъчва през есента на 1975 г., надхвърля многократно всяко друго забранено слово, което българите имат възможност да чуят по западна радиостанция, въпреки опитите за заглушаване.

Ефирът осигурява на Георги Марков директен достъп до слушателската аудитория в НРБ, която нито една емигрантска инициатива не може да постигне. Този факт превръща Марков в персонален идеологически противник на комунистическата система.

Режимът е изправен пред реалната опасност предаванията му и антикомунистическите и антисъветски внушения да се възприемат от интелигенцията като основа за едно опозиционно поведение и съпротива срещу властта.

Тази опасност е прогнозирана от Държавна сигурност още с първите  предавания на „Задочни репортажи”. В една строго секретна справка на Шесто управление за борба с идеологическата диверсия е направен обстоен анализ на дейността на писателя и неговите нови изяви по радиостанцията.

.

 

Документът е открит от журналиста Христо Христов в архивите на Държавна сигурност през 2000 г., когато работи по написването на книгата „Убийте „Скитник” – българската и британската държавна политика по случая Георги Марков.

Справката на Шесто управление е безпрецедентна, тъй като няма друг противник на комунистическото управление, на чиято дейност да е отделяна толкова сериозно внимание. Сайтът Държавна сигурност.com ви представя възможността за първи път да се запознаете с оригиналното съдържание на документа.

 

 

Следва част 3: Как бяха издадени "Задочни репортажи за България" през 1981 г. в Швейцария.

 

Коментари 

 
+3 #12 светлин 2011-03-07 04:41
Така е Митак,така е,много сте прав,Вашите думи на разум ,за съжаление не могат да се приложат по предназначение-към комунистите. Те са валидни само за истински хора,комунистит е не могат да се развълнуват от тях.Те не могат дори да реагират.Нали прочетохте каков е направил един от най-големите комунистически функционери,ког ато Г-н христво се е свързал с него по телефона. Нали не е трудно всеки да се досети,как би реагирал самия той на Вашите думи. Засега никой не дава убедителни мотиви,които да определят комунистите за хора,в човешкия смисъл на думата. Те много приличат на хората,но само по анатомически и физиологически признаци. По характеристикит е на разума(мозъка), засега не са регистрирани истински човешки процеси.
 
 
+9 #11 Митака 2011-03-06 21:30
Здравейте,с ваше позволение и тук ще се намеся след тежкия ни разговор със Светлин за Втората световна. за съжаление не съм съвременик на събитията, свързани с убийството на Георги Марков. Книгата на г-н Христов, според мен, разкрива обективните обстоятелства около това убийство. Може би трябва ясно да се посочи и истинският поръчител на това деяние (не знам защо никой не го направи достатъчно силно) - Тодор Живков. Всички негови почитатели и пазители на неговото наследство трябва да бъдат наясно с този факт. Техният "любим ръководител" и кумир е поръчител на това престъпление. Така докато някои са рискували истински живота си в борба с този режим, дори и исамо с перо, други бяха привилигеровани , а сега са в първите редици на "демократите", първи участници във всякакви подписки за монтажи и демонтажи на паметници.
 
 
+10 #10 Христо Христов 2011-03-06 12:03
Е, радвам се, че разменям мисли с хора, които продължават да се интересуват от Георги Марков.

Действително делото за унищожаване на досиетата му срещу Владимир Тодоров и Стоян Савов е ключово, защото отваря очите за много неща от вътрешната система на ДС. Както се казва от това дело започнах да "разплитам" чорапа на лъжите и инсинуациите около писателя.

Интересна подробност е позицията на тогавашния министър ген. Атанас Семерджиев по случая Марков. Публично той заявява, че наредил да се направи проверка дали ДС имала общо със смъртта му, вместо чисто и просто да нареди да проверят в оперативния отчет дали Марков има досие и да му го предадат.

Затова аз поисках среща, той се отзова и аз го попитах от кого точно е поискал проверка за съпричастност на ДС към случая Марков и кога точно. Той ми отговори, че е поставял въпроса пред всички на колегиумите на МВР в началото на 1990 г. И ми каза: "Вижте там, има протоколи стенограми, в тях ще намерите, това, което ви интересува".

Той обаче умишлено ме насочи към тези стенограми, защото знаеше, че са с гриф за секретност и аз не мога да ги ползвам. Така че имаше уловка.

Това стана през 2000 г. Аз реших да се обърнах към тогавашния директор на дирекция "Информация и архив" в МВР Серафим Стойков и той дествително ми каза, че има стегограми, но те са поверителни. Препоръча ми да се обърна към тогавашния министър Емануил Йорданов и да поставя въпроса за разповеряването им. Подадох заявление до министъра и той разповери тези документи. По това време те бяха най-късно датираните материали от МВР, които станаха достъпни.

Получих копия от тях и установих следното: висшето ръководство на МВР и на различните основни структури на ДС си говорят за всичко друго, но не и за случая Марков. Тоест ген. Семерджиев не беше поставял въпроса пред колегиума на МВР.

Но покрай търсенията ми за Георги Марков попаднах на други изключително интересни факти.

Секретните стенограми за първи път показваха как се е извършило преструктуриран ето на ДС в нови съвременни служби и цялата логика и стратегия за това.

Преструктуриран ето е извършено с цената на невиждани дотогава съкращения в ДС, нещо което министър Семерджиев едва успява да направи и то след подкрепата и намесата на своя заместник Любен Гоцев, тъй като всички генерали в ДС са назначени от Живков, много от тях са против линията на "реформаторите" и са на нож с министъра.

Извадки от стенограмите публикувах във в. "Демокрация", където работих по това време.

Сега ги подготвям да ги пусна 1 към 1 в пълен обем в сайта другата седмица в рубриката "Документи". Сигурен съм, че ще предизвикат интерес.
 
 
0 #9 светлин 2011-03-06 10:58
Много елегантно и логично обяснявате нещата,много съм доволен. Между другото книгата Ви я прочетох четири пъти,като определни части съм чел поне по десетина пъти,особено интервютата и някои оперативни материали. Уникална книга.Дано напишете още нещо.
 
 
+3 #8 Христо Христов 2011-03-06 10:40
Цитирам светлин:
...Интересно е ,дали този полковник може да бъде открит...Много ще е интересно. Г-н Христов,правел ли сте опити да разговаряте с хора от ДС,които са работили по това дело(за Марков). Освен с Генковски.


Разбира се, Светлин, правил съм опити и с някои от тях, като с началника на І отдел на Шесто управление полк. Найден Петров, успях да говоря по телефона.

Водилите разработката "Скитник" в Шесто управление са Цветан Станимиров, Господин Маджаров, Тодор Стайков, Петко Михов. Интересно е например, че Стайков преминавана на работа в Първо главно управление на ДС. След промените той беше привлечен в президенството от президента Георги Първанов, а през 2007 г. беше назначен за посланик в Ереван. Името му излезе в списъка на дипломатите, сътрудници на ДС през декември 2010 г.

Тези бивши служители на ДС обаче много боре знаят за какво става въпрос и винаги се опитват да клинчат или да заобикалят конкретните въпроси. А в повечето случаи ако човек не е подготвен манипулират с отговорите си, тъй като съответният журналист няма представа за реалните неща в тази секретна систума, в която те са работили, нито достъп до материалите за работата им. И това опира до въпроса за обективността.

В случая с Георги Марков обаче аз имах огромно преимущество, тъй като бях получил достъп до делото за унищожаване на досиетата на писателя във Върховния съд срещу ген. Владимир Тодоров и самоубилия се преди делото през 1992 г. ген. Стоян Савов. Това дело е ключът към случая. В него се съдържат и показанията, дадени под клетва, на всички оперативни работници, водили делата "Скитник", както в Шесто управление на ДС, така и в Първо управление на ДС. Да не говорим за висшите ръководители на МВР като Любен Гоцев и Атанас Семерджиев, генералите Тодоров и Савов. По този начин аз имах обективните отговори по всички важни въпроси на всички оперативни работници и офицери по случая Марков и те са изложени много подробно в книгата "Убийте "Скитник". Дори и повечето бивши служители на ДС да отказаха да разговарят с мен чесно и открито (Любен Гоцев като ме чу директно затвори телефона) аз разреших този проблем с обективността чрез съдебните им показания.

За информация на читателите в по-голямата си част никой от тези много добре запознати със случая офицери не си позволи да излиза по контролираните от ДС медии, може би с изключение на едно-две интервюта на Найден Петров.

В същото време обаче такива бивши служители на ДС от Шесто, които изобщо не са работили по случая и които дори не са си направи труда да се запознаят с архивното дело "Скитник" в периода 1979-1989 г., когато е било в архива на ДС като Бончо Асенов, Димитър Иванов и Цвятко Цветков постоянно манипулират обществото с различни твърдения за Георги Марков, включително, че бил агент, нещо което всички оперативните работници водили разработките срещу Марков, отричат пред съда.

Асенов, Иванов и Цветков обаче не са компетентните по случая. Дори самият Димитър Иванов е един от първите разпитани от военната прокуратура и в тези свои показания под клетва казва, че изобщо отделът, в който е работил не се е занимавал с този случай, както и самия той. Тоест пред прокурорите си признава, че не е компетентен, но иначе с публичните си изяви, особено държа да подчертая в медиите, контролирани от собствениците им, също агенти или бивши кадрови служители на ДС, си позволява да се прави на много вещ по случая Марков.

Хубаво е обаче всичко това да се прочете внимателно в книгата ми "Убийте "Скитник". Там лъжите и страха им, който е обевиден през 1990-1992 г. лъсват със страшна сила.

Надявам се тези подробности да са ви полезни.

Колкото до справката на Шесто за "РЕпортажите" спокойно мога да кажа, че документът е уникален, защото друг като него като съдържание и обем за друг писател не съм открит в архива на Шесто управелние на ДС.
 
 
0 #7 светлин 2011-03-05 20:31
Г-н Торос,забравих да отбележа,защо полковника е избрал точно този пасаж от многото изводи на Г. Марков,за разтърсването на комунистическия свят. Точно затова,защото е вярвал,че Марков е неопровержимо прав. Той е могъл вместо да цитира този текст,да сложи една от познатите парадигми,хулещ и писателя. Всички над него щяха да останат доволни.
 
 
0 #6 светлин 2011-03-05 20:22
Г-н Торос,не знам дали сте съвременик на онова време,за което пише Г. Марков и за времето ,по което е правена справката. Полковника,койт о я подготвя е казал със свой език такива думи,щото само положението му и секретността на работата са го спасили да не му видят сметката. Ако някои пасажи,които самия той формулира някой ги кажеше навън,в свободна форма ,затвора не му мърдаше,може и нещо по-лошо. Забелязвате ли,че полковника на няколко места споменава за комунистическия режим без кавички,сиреч,с амия той определя "народната власт" като "режим". Показва,цитира фрази на Марков,ама така ги е написал,че личи неговото съгласие с автора им. Това може да бъде установено само от хора,които знаят какъв беше езика на комунистическат а пропаганда. Ако аз бях(мръсник-комунист) на мястото на началника на полковника,щях да го извикам и да го питам ,знае ли какво е написал и защо го е написал.Вземете само предпоследното изречение,къдет о преди цитата,полковни ка е окачествил този цитат като "генерален извод".И е повече от сигурно,че голям брой от служителите на ДС много добре са осъзнавали истиността на написаното от Георги Марков. Полковника казва :"...това твърдение и убеждение на Георги Марков може да се оценява като опит да сочи пътя за съпротива главно на интелигенцията, срещу сществуващия у нас строй и порядки". Забелязвате ли какво глаголно време е използвал полковника и че пред думата "строй" не е поставил задължителното прилагателно "социалистически ". Самостоятелност та на думата "строй" има стойност на "режим". Въпреки задължителните квалификации на материалите като антикомунистчес ки,дълбоко и косвено личи душевното съгласие на полковника с Марков. Дали е написал това целенасочено,ил и интуитивно,само той си знае. Но в никакъв случай фразеологията на полковника не предполага голяма вярност към режима и комунизма,а реално може да е бил и партиен секретар на управлението.Интересно е ,дали този полковник може да бъде открит...Много ще е интересно. Г-н Христов,правел ли сте опити да разговаряте с хора от ДС,които са работили по това дело(за Марков). Освен с Генковски.
 
 
+3 #5 Христо Христов 2011-03-05 13:07
Коментарът на Toross е уместен, но едно от най-важните неща в документа е, че Георги Марков е определен като заплаха за режима, защото с "Репортажите" показва пътя на съпротива на интелигенцията срещу режима.

А Марков пише, че всяка друга съпротива, докато България е под такова влияние на Кремъл, е безсмислена.
Управлението е могло да бъде аргументирано критикувано само от позицията на комунистическия морал.

Това превръща писателя в персонален идеологически противник на комунистическат а власт.

Георги Марков се оказва прав, защото ако се върнете към зараждането и проявите на неформалните организации в края на 80-те години в НРБ, ще видите, че в пъръвите им редици са различни общественици и интелектуалци, повечето от които са членове на БКП.

Критиката им към властта е до голяма степен критика
от позицията на соц морала.
 
 
0 #4 toross 2011-03-05 12:22
Офицерът на ДС, изготвил справакта не е разбрал нищо от идеята на Г. Марков, особено в частта му за интелигенцията - Г. Марков във всички свои репортажи много тънко се подиграва на т. нар . бълг. интелигенция и позицията и, добрите думи са само да Р. Ралин, К. Павлов, Г. Мишев... Така че офицерът си е написал доктринерския "анализ" и толкова, да се отбие номера... Важни са ония с "острите мероприятия".
 
 
+5 #3 светлин 2011-03-02 07:37
Офицера,подготв ил справката,опред елно не е вярвал много в комунизма. Позволил си е такива цитати и подобия на изводи,щото е рискувал главата си. Може би ненанрочно,но индиректно застава на старната на Георги Марков.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов